Geen duidelijke verkiezingsuitslag
Het verloop van een spannende avond

Achtergrond - 1 november 2005

(19.20 uur) In een eerste reactie verklaarde kanselierskandidaat Angela Merkel (CDU/CSU) dat ze de voorlopige uitslag als een duidelijke verkiezingsoverwinning van haar partij beschouwt. Ze zegt de opdracht van de kiezer om een regering te vormen aan te zullen nemen. Aangezien een zwart-gele coalitie geen meerderheid heeft, kondigde ze aan daartoe met alle parteien gesprekken te willen voeren. Een coalitie met Die Linkspartei.PDS sloot ze evenwel bij voorbaat uit.

Ook SPD-voorzitter Franz Müntefering interpreteert de voorlopige uitslag als een verkiezingsoverwinning van de eigen partij: "De uitslag maakt duidelijk dat het land Schröder als bondskanselier wil houden." Merkel moet volgens Müntefering juist een nederlaag incasseren. Dit is volgens hem te wijten aan haar weinig sociale hervormingsplannen.

Een enthousiaste Guido Westerwelle (FDP) bedankte iedereen die de verkiezingswinst voor zijn partij mogelijk heeft gemaakt, dat hij het beste resultaat noemde in de geschiedenis van de FDP.

(18.25 uur) Met de actuele uitslagen wordt coalitievorming een moeilijke opgave. CDU/CSU en FDP hebben samen niet de gewenste meerderheid. Rood-groen is ver weg van de voortzetting van hun regering, hoewel Die Linkspartei.PDS hen in een rood-rood-groene coalitie aan de benodigde meerderheid zou kunnen helpen. Een stoplicht-coalitie ('Ampel Koalition') tussen SPD, FDP en Die Grünen heeft eveneens een meerderheid. Beide coalities zijn door de verschillende partijen echter al bij voorbaat afgewezen. Op de grootste meerderheid kan een grote coalitie tussen CDU/CSU en SPD rekenen, maar dan moeten de christen-democraten terugkomen van hun weigering met de SPD te regeren.

(18.10 uur) De Duitse tv-zender ARD heeft om 18.10 uur eveneens voorlopige uitslagen gepresenteerd. De winst van CDU/CSU ten opzichte van de SPD is daarin nog geringer. De christen-democraten hebben met 35,7 procent van de stemmen maar bijna twee procentpunten voor op de sociaal-democraten, die voorlopig op 33,8 procent eindigen. Die Grünen evenaren met 8,4 procent het resultaat van drie jaar geleden. De liberale FDP haalt 10,4 procent. Die Linkspartei.PDS eindigt op 7,7 procent.

(18.01 uur) De christen-democratische unie van CDU en CSU heeft de verkiezingen nipt gewonnen. Volgens de eerste uitslagen, stipt om 18.00 uur gepresenteert, haalt zij 37 procent van de stemmen. Grote verrassing van de verkiezingen vormt de liberale FDP. Met 11 procent van de stemmen maakt zij een zwart-gele coalitie evenwel net niet mogelijk.

De SPD van bondskanselier Schröder eindigt volgens de voorlopige uitslagen op een kleine afstand van de christen-democraten, met 33 procent van de stemmen. Coalitiepartner Die Grünen komt niet verder dan 8 procent, net zoveel als nieuwkomer Die Linkspartei.PDS.

Drie jaar geleden eindigden SPD en CDU/CSU allebei op 38,5 procent. Die Grünen bleven destijds de FDP nog voor, met 8,6 tegen 7,4 procent. De PDS haalde in 2002 de kiesdrempel niet. Zij kwam toen op 4 procent.

Deze eerste uitslagen hebben een voorlopig karakter, maar geven een duidelijk indicatie van de uitkomst van de verkiezingen. Naarmate meer stemmen worden geteld, zullen in de loop van de avond regelmatig nieuwe uitslagen worden gepresenteerd. De officiële verkiezingsuitslag zal nog minstens twee weken op zich laten wachten. Eén kiesdistrict in Dresden stemt later, in verband met de dood van een kandidaat-politica.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger