Liberaal gezicht
Verkiezingsblog Jacco Pekelder

Achtergrond - 14 september 2005

Stuttgart, 14 september 2005

In het Theaterhaus heeft de FDP voor een klassieke Duitse opstelling gekozen: lange banken met biertafels in de richting van het podium. Wij krijgen de tafel naast die van de sprekers toegewezen. Erg leuk natuurlijk, zo dichtbij Westerwelle en andere FDP-halfgoden. Opvallend is dat het Theaterhaus zo ver uit het centrum is. Hoe lok je daar zwevende kiezers naartoe? Er lijken ook nauwelijks andersgestemden aanwezig, afgezien van een rijtje CDU-jongeren, ver weg op de tribunes achterin de zaal. Zo dreigt het wel een beetje op flauwe zelf-felicitaties uit te draaien.

Dat is inderdaad nogal het geval, maar godzijdank hebben die FDP’ers humor. Daardoor is de avond zeer goed te overleven. Het Bondsdaglid Birgit Homburger die milieuminister hoopt te worden en ook secretaris-generaal Dirk Niebel doen hun best met goede grappen die ik hier helaas niet kan herhalen. De politieke boodschap die desondanks doorkomt is anti-belastingen, pro-arbeid door meer vrijheid en minder bureaucratie. Steen des aanstoots zijn Die Grünen, met hun moralistische toontje en economieblokkerende maatregelen. Vooral Trittin, de minister die het statiegeld voor blikjes invoerde, is kop van jut.

Westerwelle is bijna briljant als spreker. Hij kan de zaal behoorlijk opjuinen met zijn licht Rijnlandse, volksnahe toontje. Ik neem mijn Picassovergelijking terug, hoe spontaan die ook opkwam. Want ook al is de basis bitterheid van de kleine middenstander – het levensbloed van de FDP – nooit helemaal afwezig, hij loopt toch over van humor. Op tv afgelopen maandag, tijdens het debat van de partijvoorzitters, was hij alleen maar agressief en beledigd, nu was hij soms bijna melig. Zo wees hij de zaal op het feit dat Duitsland alleen Wereldkampioen Voetbal is geworden in jaren waarin de FDP aan de macht was. "Maar om nu te beweren dat de voetbalvriend Schröder daarom vervroegde verkiezingen heeft aangekondigd, dat gaat ook weer te ver."

De FDP zal de kiesdrempel wel halen, maar werft toch heel nadrukkelijk om de tweede stem van CDU-kiezers. Westerwelle wees de Junge Union-leden in de zaal daar herhaaldelijk op. En hij wees met grote nadruk de mogelijkheid af, dat de FDP na de verkiezingen aan een Ampelbündnis, een stoplichtcoalitie met SPD en Die Grünen zou deelnemen. Want dat zou CDU-kiezers maar afschrikken.

Wahlblog 15 september >> 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger