Peilingen
Maandag 11 juli

Achtergrond - 11 juli 2005

Afgelopen vrijdag, 8 juli, presenteerde de ZDF de nieuwste peilingen van zijn Politbarometer. Een dag eerder werden de uitslagen bekend van de ARD-peilingen voor de traditionele Sonntagsfrage-uitzending van gisteren. De beide peilingen lopen licht uiteen, maar in vergelijking met de peilingen van 20 juni valt op dat regeringspartij SPD in beide gevallen 1 procentpunt daalt. De CDU/CSU daarentegen blijft volgens de Politbarometer stabiel op 47 procent, volgens de Sonntagsfrage daarentegen daalt ook deze partij in vergelijking met 20 juni met 3 procent.

De opmars in de peilingen van Die Linkspartei lijkt licht gestuit. Volgens de ARD-Sonntagsfrage wint het verbond tussen WASG en PDS weliswaar opnieuw een procentpunt in de peilingen, maar uit de Politbarometer van ZDF blijkt de lichte neerwaartse trend die de partij ook volgens recente berichten doormaakt.

De partij kan niettemin blijvend reken op 9 tot 11 procent van de stemmen. Dat heeft ze vooral te danken aan het Oosten van Duitsland, waar de partij volgens de Politbarometer met 25 procent van de stemmen maar net achterligt op de grote partijen SPD en CDU/CSU. Volgens de Sonntagsfrage is de Demokratische Linke.PDS in het Oosten met 30 procent, samen met CDU/CSU zelfs de grootste partij.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger