Peilingen
De stand op 20 juni 2005

Achtergrond - 20 juni 2005

Te beoordelen naar de laatste peilingen - de Sonntagsfrage van Infratest Dimap van 17 juni en de Politbarometer van Forschungsgruppe Wahlen van 10 juni - stevent Duitsland onherroepelijk af op een regeringswisseling. De oppositiepartij CDU/CSU (of: Union) kan niet meer rekenen op de absolute meerderheid van de stemmen, die het in de peilingen van mei nog had, maar de voorsprong op regerinspartij SPD is nog altijd aanzienlijk. De percentages die beide opiniepeilers in hun laatste peilingen aan de SPD en de CDU/CSU toekennen, verschillen nauwelijks van elkaar: 26/28 procent voor de SPD tegenover 46/47 procent voor de CDU/CSU.

Dat de meeste Duitsers af willen van de huidige rood-groene regering blijkt al uit de percentages stemmen waarop SPD en Die Grünen volgens de opiniepeilingen kunnen rekenen. Ook wanneer zij rechtstreeks worden gevraagd of ze het tijd vinden voor een regeringswisseling, geeft een overgrote meerderheid van 72 procent een bevestigend antwoord.

Die 'Wechselstimmung' komt ook tot uitdrukking in de antwoorden op de vraag wie volgens de Duitsers de nieuwe bondskanselier moet worden. Bijna de helft, 46 procent, van de ondervraagden, ziet na de verkiezingen Angela Merkel (CDU/CSU) het liefst als regeringshoofd. De huidige bondskanselier Gerhard Schröder (SPD) haalt 8 procent minder, een dieptepunt voor de charismatische regeringsleider. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger