Duitslandweb logo Duitslandweb

Stimuleringspakket goed ontvangen

Kort nieuws - 5 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het stimuleringspakket voor de economie dat de Duitse regeringspartijen donderdag hebben gepresenteerd, is door de bank genomen goed gevallen bij commentatoren en de oppositie. Kanselier Merkel gaf donderdagavond twee televisie-interviews op ARD en ZDF om de maatregelen toe te lichten.

Merkel sprak haar grote zorgen uit over de stijgende werkloosheid en de 7 miljoen mensen voor wie werktijdverkorting is aangevraagd. "We zitten in de moeilijkste economische situatie in de geschiedenis van de Bondsrepubliek. (...) We moeten alles doen om daar snel weer uit te komen", zei Merkel.

De regering hoopt met het pakket van 130 miljard euro de economische neergang door de coronapandemie te verzachten. Opvallende elementen zijn een tijdelijke verlaging van de btw, een eenmalige extra kinderbijslag, extra geld voor spoor- en busvervoer en extra financieringsmogelijkheden en belastingverlagingen voor zwaar getroffen sectoren. Ook maakt de regering 1 miljard euro vrij voor de cultuursector, volgens Tagesspiegel onder meer voor aanpassingen in de cultuurinstellingen (250 miljoen), ontwikkelen van online-aanbod (150 miljoen) en financieren van producties (450 miljoen) om de creatieven uit de werktijdsverkorting te krijgen.

De Groenen zijn blij dat de aankoopsubsidie voor diesel- en benzineauto's niet doorgaat. De grootste vakbond IG-Metall neemt dat de SPD juist zeer kwalijk, omdat de partij daarmee niet de belangen behartigt van de vele arbeiders in de auto-industrie. Voor elektrische auto's wordt de subsidie wel verhoogd.

De liberale FDP vindt dat veel maatregelen in het pakket ongericht en veel te duur zijn. Econome en regeringsadviseur Monika Schnitzer prijst in een gesprek met Tagesschau dat veel investeringen toekomstgericht zijn, zoals de investeringen in nieuwe technologieën. Tagesschau laat ook econoom Jens Boysen-Hogrefe van het Institut für Weltwirtschaft in Kiel aan het woord, die er op wijst dat dit soort noodpakketten vaak bestaat uit geld en maatregelen die al eerder zijn toegezegd en dan een nieuw etiket krijgen. Maar dat is ditmaal niet het geval, constateert Boysen-Hogrefe verheugd. "Het zijn echt extra uitgaven die een sterke werking zullen hebben." Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger