Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse economie krimpt met 9,7 procent

Kort nieuws - 25 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse economie is in het tweede kwartaal van 2020 met 9,7 procent gekrompen. De krimp valt iets lager uit dan door het Duitse statistiekbureau, het Statistische Bundesamt, werd voorspeld.

Door de coronacrisis hebben delen van de Duitse economie in de maanden maart en april praktisch stil gestaan. De export, consumentenuitgaven, en bedrijfsinvesteringen liepen sterk terug. Het bruto binnenlands product daalde in het tweede kwartaal met 9,7 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. Die daling valt iets lager uit dan werd verwacht. Eerder werd de krimp door het statistiekbureau nog geschat op 10,1 procent. 

De Duitse staat heeft in het eerste halfjaar van 2020 51,6 miljard euro meer uitgegeven dan dat er binnenkwam, zo meldt het Statistische Bundesamt. Voor het eerst sinds 2010 liepen de staatsinkomsten terug ten opzichte van het jaar ervoor. Dat terwijl de uitgaven met 9,3 procent stegen. Om de economische gevolgen van de coronacrisis tegen te gaan heeft de Duitse regering een stimuleringspakket van 130 miljard euro voor de jaren 2020 en 2021 besloten. 

De verwachting is dat de Duitse economie in het tweede halfjaar van 2020 weer zal aansterken, mits het aantal infectiecijfers niet aanzienlijk toeneemt, dat melden economen van de Bundesbank. Toch gaat de regering er vanuit dat Duitsland over het hele jaar genomen te maken heeft met de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog. Op jaarbasis wordt een krimp van 6,3 procent verwacht. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt vanaf 21 november weer als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reisregels en coronamaatregelen in Duitsland

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer

Groene inflatie

Groene inflatie

Duitsland maakt zich druk over de hoge inflatie. Econoom en columnist Carsten Brzeski ziet ook voordelen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger