Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse economie in tweede kwartaal met ruim 10 procent gekrompen

Kort nieuws - 30 juli 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse economie is in het tweede kwartaal van 2020 door de coronacrisis met ruim 10 procent gekrompen. Dat meldt het Duitse bureau voor de statistiek.

Niet eerder in de afgelopen 50 jaar kreeg de economie in Duitsland zo'n dreun. Het bruto binnenlands product was tussen april en juni 10,1 procent lager dan in het voorafgaande kwartaal. De maatregelen om de coronapandemie in te dammen, hebben grote delen van de economie hard geraakt: winkels, horeca en fabrieken moesten hun deuren sluiten en zowel de export als de import van goederen en diensten stortten in. 

Omdat Duitsland ook in het eerste kwartaal is gekrompen - met 2 procent - bevindt het land zich nu officieel in een recessie. Economen gaan echter uit van een groei in de komende periode. De Bundesbank denkt dat het dieptepunt in april is geweest en verwacht dat het in het derde en vierde kwartaal duidelijk beter zal gaan, mede dankzij het stimuleringspakket van de bondsregering. Ook blijkt dat consumenten weer meer geld uitgeven. Het Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) voorspelt voor de komende periode een groei van 3 procent. Het instituut verwacht wel dat het nog zeker twee jaar duurt voor de ecomomie zich echt heeft hersteld. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel

Het aantal werklozen is in juli gestegen naar 2,9 miljoen, meldde de Bundesagentur für Arbeit (BA). Dat is een percentage van 6,3 procent, 0,1 procent meer dan een maand geleden. Dat de werkloosheid niet veel sterker is gestegen, is volgens de BA te danken aan de regelingen voor arbeidstijdverkorting die de bondsregering aan het begin van de coronacrisis heeft ingevoerd. Daar hebben bedrijven massaal gebruik van gemaakt. In mei werkten 6,7 miljoen mensen korter dan normaal. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger