Duitslandweb logo Duitslandweb

Opmerkelijk: Van der Valk koopt jachtslot Honecker
Nederlandse hotelketen betaalt 3,4 miljoen euro

Achtergrond - 22 november 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voor het luttele bedrag van 3,4 miljoen euro is het jachthuis van de voormalige SED-leider Erich Honecker nu in handen van de Nederlandse hotelketen Van der Valk.

Opmerkelijk: Van der Valk koopt jachtslot Honecker
© dpa/picture-alliance

3,4 miljoen euro is eigenlijk een koopje, schrijft Die Welt. Erich Mielke, chef van de Oost-Duitse geheime dienst de Stasi, liet het huis voor 43 miljoen DDR-mark bouwen en schonk het in 1982 aan Erich Honecker voor zijn 70ste verjaardag. De waarde van het huis was voor het maandag werd geveild, geschat op twee miljoen euro. Van der Valk en een onbekende Duitse zakenman dreven tijdens het bieden de prijs op. Uiteindelijk won Van der Valk. Een kantongerecht moet de koop op 28 november nog wel officieel goedkeuren.

Jagen

Honecker ging graag naar zijn jachtslot aan de Drewitzer See in Meckelenburg-Voorpommeren. Het huis beschikt over een zwembad, een sauna en een restaurant. Honecker kon naar hartelust jagen in het 14 hectare grote gebied. Vooral in de laatste jaren van de DDR was hij er vaak te vinden. “Hij voer met de motorboot, ging hengelen of op jacht”, aldus de voormalige bodyguard Bern Brückner tegen de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Volgens Die Welt had wat Honecker en andere DDR-kopstukken deden met echt jagen weinig te maken. Zij schoten op dieren als die werden gevoerd en er een schijnwerper op gericht stond.

In december 1989 bestormden boze DDR-burgers het huis. Ze stonden versteld van de luxe waarin hun partijleider vertoefde. In de omgeving werd in DDR-tijden al gemompeld over de luxe van het afgeschermde jachtslot.

Vakantiehuisjes

In 1998 kocht een zakenman uit Bremen het jachthuis van de Treuhandanstalt, de overheidsorganisatie die na de val van de Muur de Oost-Duitse ondernemingen privatiseerde. Hij bouwde vakantiehuisjes op het landgoed. In 2009 ging hij failliet, waarop Van der Valk in 2010 het jachthuis huurde en de vakantiehuisjes verhuurde. Van der Valk heeft na de veiling aangekondigd ”veel geld te willen investeren in de renovatie” van het jachtslot en de vakantiehuisjes, melden Duitse kranten.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

DIA leest: 'Der nasse Fisch'

DIA leest: 'Der nasse Fisch'

In de thriller 'Der nasse Fisch' is de stad Berlijn van 1929 de eigenlijke hoofdrolspeler, schrijft historicus Krijn Thijs.

Lees meer

Het paleis

Het paleis

Berlijn is op zoek naar een nieuw verhaal over de Duitse identiteit, merkt Merlijn Schoonenboom op een feestje in het herbouwde stadsslot.

Lees meer

DIA leest: Flessenpost van Adorno

DIA leest: Flessenpost van Adorno

Een toespraak van de Duitse filosoof Adorno uit 1967 over rechts-radicalisme blijkt verrassend actueel.

Lees meer

Duitsers trots op hun 70 jaar oude grondwet

Duitsers trots op hun 70 jaar oude grondwet

Duitsland viert de 70e verjaardag van de grondwet. Veel Duitsers voelen zich verbonden met hun Grundgesetz.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger