Duitslandweb logo Duitslandweb

Der Spiegel hekelt Nederlands energiebeleid
Nieuwe kolen- en kerncentrales wekken verbazing

Achtergrond - 12 december 2011

In Duitsland worden alle kerncentrales uiterlijk in 2022 gesloten en er wordt geïnvesteerd in alternatieve energie. Nederland doet juist het tegenovergestelde en blijft kolencentrales bouwen, schrijft Der Spiegel.

Der Spiegel hekelt Nederlands energiebeleid
© flickr/JosephD/cc

Het Duitse gerenommeerde weekblad Der Spiegel somt het op: waar in Duitsland alle kerncentrales gesloten worden, bouwt Nederland in Borssele een kernreactor bij. Waar in Duitsland energiebedrijven afstappen van energiewinning uit kolen en gas, bouwt het Duitse energieconcern E.on, samen met Nuon, het dochterbedrijf van Vattenfall, en Eemsmond Energie drie nieuwe kolen- en gascentrales in de Groningse Eemshaven. Ook in de Rotterdamse haven bouwt E.on een kolencentrale die 7 procent van de Nederlandse huishoudens van stroom kan voorzien.

Der Spiegel kijkt een beetje verbaasd naar het buurland: juist Nederland merkt als eerste de gevolgen van de klimaatveranderingen. Eenderde van Nederland ligt onder de zeespiegel, memoreert het blad. Stijgt de temperatuur, dan zullen steden als Amsterdam en Rotterdam onder water verdwijnen.

Volgens Der Spiegel is er een banale reden voor dit energiebeleid: “We willen zo goedkoop mogelijke energie”, zegt Bert de Vries, afdelingsleider voor Energie, Telecommunicatie en Concurrentie van het Nederlandse ministerie van Economische Zaken tegen Der Spiegel. Lage stroomprijzen leveren een goede concurrentiepositie op.

De rechtsliberale Nederlandse regering vaart een geheel andere koers dan de Duitse regering, die ook uit christendemocraten en liberalen bestaat. De Nederlandse regering heeft afgesproken om de CO2-uitstoot niet met 30 maar met 20 procent te verminderen. Hiermee heeft het Nederlands kabinet haar eigen klimaatdoelen naar beneden bijgesteld. Het aandeel duurzame energie stijgt weliswaar naar 14 procent maar het zou 20 procent moeten zijn. Ook in de subsidie voor duurzame energie wordt flink gesneden: 1,5 miljard in plaats van 4 miljard.

 Lees meer in Spiegel Online >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Schimmige stichting moest gaspijplijn redden

Mecklenburg-Voorpommeren gebruikte een milieustichting als dekmantel om Nord Stream 2 te redden.


Lees meer

Factsheet: Energie in Duitsland

Factsheet: Energie in Duitsland

Een overzicht van de Duitse energievoorziening, de afhankelijkheid van Rusland en de nieuwe klimaatambities.


Lees meer

Duits energiedilemma

Duits energiedilemma

De Duitse energietransitie gaat pijn doen in de portemonnee, stelt Carsten Brzeski vast. 'Daar kan de regering maar beter eerlijk over zijn.'


Lees meer

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

Duitse maatregelen voor klimaat: brandstof duurder

De Duitse regering heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger