Duitslandweb logo Duitslandweb

EU-voorzitter Duitsland: meer aandacht voor cultuur

Kort nieuws - 2 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Europese Unie moet voldoende geld reserveren om de culturele en creatieve industrie op peil te houden. Die raken door de corona-epidemie in nood. Dat zei Kulturstaatsministerin Monika Grütters dinsdag bij de presentatie van de plannen van EU-voorzitter Duitsland voor cultuur en media.

Veel van wat in de afgelopen jaren op het gebied van cultuur en media is opgebouwd, is door de coronacrisis in gevaar, aldus Grütters. Duitsland wil daarom dat er meer aandacht komt voor cultuur bij de onderhandelingen over de Europese coronahulp en over de financiële planning van de EU voor komende jaren. Daar moeten de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad voor zorgen, zei Grütters bij een digitale hoorzitting in de cultuurcommissie van het Europees Parlement. Zij is cultuurvertegenwoordiger van de Duitse regering.

Zwaartepunten van de Duitse cultuur- en mediaplannen zijn mediapluralisme en genderrechtvaardigheid. De coronacrisis heeft aangetoond hoe belangrijk betrouwbare informatie is en hoe kwetsbaar mediasystemen zijn, aldus Grütters. Gelijke kansen voor mannen en vrouwen zijn nodig voor "culturele en mediale diversiteit".

Als hoogtepunt van het Duitse cultuurprogramma voor het EU-voorzitterschap kondigde Grütters de tentoonstelling 'Hotel Beethoven' aan in het Palais des Beaux Arts (BOZAR) in Brussel. Die wordt op 13 oktober geopend. En ter afsluiting van het Duitse voorzitterschap wordt op 18 december Beethovens negende symfonie opgevoerd in Brussel. Duitsland staat dit jaar stil bij de 250e verjaardag van de Duitse componist. Lees meer bij Deutschlandfunk en bundesregierung.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en Europa':

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Frans-Duitse vriendschap onder druk

Frans-Duitse vriendschap onder druk

De viering van 60 jaar vriendschap zondag was een gelegenheid om scherven te lijmen voor Frankrijk en Duitsland.


Lees meer

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz zet zich in voor toetreding Balkanlanden

Scholz ziet na zijn bezoek aan de Balkan een 'nieuwe dynamiek' voor EU-toetreding van een aantal landen.


Lees meer

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Gesprek: Duitsland en Nederland in Europa

Europa-correspondent Caroline de Gruyter en DIA-directeur Ton Nijhuis leggen Nederland en Duitsland in de EU uit.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger