Duitslandweb logo Duitslandweb

Stakingen in Duitse ziekenhuizen voor meer loon

Kort nieuws - 22 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In ziekenhuizen in verschillende Duitse deelstaten staakt personeel vandaag voor meer loon. Ook andere werknemers in de publieke sector, bijvoorbeeld medewerkers van gemeenten, doen mee. De vakbonden willen crèchepersoneel voorlopig nog buiten de stakingen houden, om ouders in de coronatijd niet zwaarder te belasten. 

De stakingen beginnen met kleinere acties en worden de komende dagen, vooral in ziekenhuizen, uitgebreid, kondigde Frank Werneke van dienstenvakbond Verdi vanmorgen aan op tv in het ontbijtmagazine van ARD en ZDF. Daar is "de druk bijzonder hoog". De focus ligt, anders dan bij eerdere stakingsrondes, nu niet bij crèches, liet hij weten. Er zijn onder meer acties gepland in Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Rijnland-Palts, Beieren en Baden-Württemberg. 

Tot de cao-onderhandelingen op 22 en 23 oktober zullen nieuwe stakingsacties plaatsvinden, aldus Werseke. De vakbonden - naast Verdi ook de ambtenarenbond dbb - eisen onder meer 4,8 procent meer loon. Het gaat om het salaris van zo'n 2,3 miljoen werknemers in loondienst bij gemeenten en de centrale overheid. 

De Städte- und Gemeindebund en andere Duitse stedenkoepels veroordelen de acties. Gemeenten - die ziekenhuis- en crèchepersoneel betalen - hebben steeds minder belastinginkomsten en dat wordt er door de coronacrisis niet beter op, zeggen zij. Zij vinden stakingen op dit moment, waarin veel mensen hun baan verliezen of moeten inleveren, ongepast. Lees meer bij tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Lunch Talks: Duitsland 30 jaar na de eenwording

Kijk terug: Hoe zijn de gevolgen van de Duitse eenwording 30 jaar later nog zichtbaar, in Duitsland en Europa?

Lees meer

De ‘innere Einheit’ - een zwanenzang

De ‘innere Einheit’ - een zwanenzang

Het debat over de 'innere Einheit' heeft zijn langste tijd gehad, vinden historici Christina Morina en Andrea Bahr.

Lees meer

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

30 jaar eenheid: zorgen om 'democratisch tekort'

Economisch is veel bereikt, maar de Duitse regering is bezorgd over extreemrechts gedachtengoed in het Oosten.

Lees meer

De zwarte Duitser

De zwarte Duitser

Het koloniale verleden van Duitsland werkt in sommige levens vandaag nog door, wordt Merlijn Schoonenboom duidelijk in het dorpje Caputh.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger