Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter: Compensatie kerncentrales voor 'Atomausstieg' moet beter

Kort nieuws - 12 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Negen jaar geleden, in 2011, besloot Duitsland zijn kerncentrales sneller te sluiten dan gepland: de zogenoemde Atomausstieg. De beheerders van de kerncentrales kregen daarvoor een schadeloosstelling. Maar die is niet goed genoeg, heeft het Constitutioneel Hof bepaald.   

De financiële compensatie voor de sluiting van de kerncentrales moet opnieuw worden geregeld, oordeelt het Constitutioneel Hof. Het Zweedse energieconcern Vattenfall had tegen de wettelijke regelingen voor de schadeloosstelling geklaagd. Die regelingen zijn deels onaanvaardbaar, aldus het Hof.

Volgens de hoogste Duitse rechtbank zijn onder meer de voorwaarden voor de schadeloosstelling niet goed geregeld en kan een latere aanpassing in de wet tot een dubbele korting op de compensatie leiden. Die wetsaanpassing uit 2018 is bovendien nooit in kracht getreden, omdat die niet in orde was. Die had door de Europese Commissie moeten worden goedgekeurd en dat is nooit gebeurd, aldus het Hof. 

Duitsland besloot na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011 zijn kerncentrales versneld te sluiten: in 2022 moet de Atomausstieg een feit zijn. Lees meer bij tagesschau.de

Zie ook op Duitslandweb:
Overzicht Atomausstieg (2011) 
Thema Energie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Duitse regering ruziet over verwarmingswet

Weer is er ruzie in de Duitse regering. De FDP blokkeert een wetsvoorstel dat moet zorgen dat verwarmingen op gas en olie worden vervangen.


Lees meer

Dweilen met de kraan open

Dweilen met de kraan open

De Duitse regering wil snel meer duurzame verwarmingsinstallaties. Maar ze heeft geen sluitende strategie, schrijft econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Laatste Duitse kerncentrales stoppen zaterdag

Terwijl buurlanden als Nederland en Polen plannen maken voor nieuwe kerncentrales, is het in Duitsland vanaf zaterdag gedaan met kernenergie.


Lees meer

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

De Duitse overheid springt bij met maatregelen om de energiekosten te drukken. Een overzicht.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger