Duitslandweb logo Duitslandweb

Druk op ministerie van Defensie neemt toe in zaak gestolen munitie

Kort nieuws - 24 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het ministerie van Defensie en minister Kramp-Karrenbauer staan toenemend onder druk, nu blijkt dat de top van het ministerie al veel langer wist van een omstreden inzamelingsactie van ontvreemde munitie bij de elite-legereenheid KSK.

In een kazerne van de Duitse elite-eenheid KSK in Calw (Baden-Württemberg) viel begin vorig jaar op dat tienduizenden kogels en ook explosieven en handgranaten misten. Commandant Kreitmayr riep zijn soldaten op door hen ontvreemd materiaal anoniem terug te doen in kisten, die speciaal daarvoor voor de gebouwen van de KSK werden neergezet. Rond de 37.000 kogels, een handgranaat en andere explosieven werden zo ingezameld, zonder dat daar consequenties aan werden verbonden.

Volgens de regels hoort precies te worden nagegaan waar ontvreemde munitie vandaan komt en horen de verantwoordelijken te worden opgespoord en gestraft. Er staan zware straffen op. Kreitmayr had de munitie dus zo niet mogen inzamelen.

Het ministerie van Defensie hield tot maandag vol dat het niet van Kreitmayrs actie op de hoogte was. Nu heeft een woordvoerder van het ministerie, na speurwerk van verschillende Duitse media, moeten toegeven dat het ministerie er wel al maandenlang van wist. De minister moet vandaag vragen van de Defensiecommissie in de Bondsdag beantwoorden, die wil onder meer weten waarom er met de informatie niets is gedaan en niet tegen de soldaten is opgetreden.

De KSK kwam vorig jaar zwaar onder vuur te liggen toen bleek dat rechts-extremisme tot diep in de eigen gelederen was doorgedrongen. Toen kwam ook de zaak van de verdwnenen munitie en explosieven aan het licht. In de tuin van een van de elitesoldaten werd een geheim wapendepot gevonden, met volgens Duitse media grote hoeveelheden munitie, explosieven, een lont, een kalasjnikov en nazi-memorabilia. Kramp-Karrenbauer kondigde toen een grondige reorganisatie van de KSK aan en een van de compagnieën werd opgeheven. Lees meer bij Der Spiegel en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Podcast 'Achtung! Duitse updates': Merkel

Angela Merkel gaf deze week de 5 mei-lezing. Daarom gaat deze podcast-aflevering over de bondskanselier.

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

CDU/CSU-fractie in crisis door mondkapjesschandaal

Twee CDU/CSU-fractieleden hebben tonnen verdiend met mondkapjesdeals. De partij zit met de affaire in haar maag.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger