Duitslandweb logo Duitslandweb

Druk op ministerie van Defensie neemt toe in zaak gestolen munitie

Kort nieuws - 24 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het ministerie van Defensie en minister Kramp-Karrenbauer staan toenemend onder druk, nu blijkt dat de top van het ministerie al veel langer wist van een omstreden inzamelingsactie van ontvreemde munitie bij de elite-legereenheid KSK.

In een kazerne van de Duitse elite-eenheid KSK in Calw (Baden-Württemberg) viel begin vorig jaar op dat tienduizenden kogels en ook explosieven en handgranaten misten. Commandant Kreitmayr riep zijn soldaten op door hen ontvreemd materiaal anoniem terug te doen in kisten, die speciaal daarvoor voor de gebouwen van de KSK werden neergezet. Rond de 37.000 kogels, een handgranaat en andere explosieven werden zo ingezameld, zonder dat daar consequenties aan werden verbonden.

Volgens de regels hoort precies te worden nagegaan waar ontvreemde munitie vandaan komt en horen de verantwoordelijken te worden opgespoord en gestraft. Er staan zware straffen op. Kreitmayr had de munitie dus zo niet mogen inzamelen.

Het ministerie van Defensie hield tot maandag vol dat het niet van Kreitmayrs actie op de hoogte was. Nu heeft een woordvoerder van het ministerie, na speurwerk van verschillende Duitse media, moeten toegeven dat het ministerie er wel al maandenlang van wist. De minister moet vandaag vragen van de Defensiecommissie in de Bondsdag beantwoorden, die wil onder meer weten waarom er met de informatie niets is gedaan en niet tegen de soldaten is opgetreden.

De KSK kwam vorig jaar zwaar onder vuur te liggen toen bleek dat rechts-extremisme tot diep in de eigen gelederen was doorgedrongen. Toen kwam ook de zaak van de verdwnenen munitie en explosieven aan het licht. In de tuin van een van de elitesoldaten werd een geheim wapendepot gevonden, met volgens Duitse media grote hoeveelheden munitie, explosieven, een lont, een kalasjnikov en nazi-memorabilia. Kramp-Karrenbauer kondigde toen een grondige reorganisatie van de KSK aan en een van de compagnieën werd opgeheven. Lees meer bij Der Spiegel en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger