Duitslandweb logo Duitslandweb

Elite-eenheid KSK moet op de schop door extremisme-probleem

Kort nieuws - 30 juni 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De elite-eenheid KSK van het Duitse leger heeft een probleem met rechts-extremisme binnen de eigen gelederen. Volgens de militaire inlichtingendienst MAD gaat het niet om incidenten, maar is er een structureel probleem en moet de dienst gereorganiseerd worden. 

De MAD verdenkt ongeveer 20 leden van de elite-eenheid van 'overdreven pattriotisme zonder verbondenheid aan de grondwet of aan de staat', zoals MAD-hoofd Christof Gramm maandag in het parlement zei. Ook de minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, heeft aangekondigd dat ze de bezem door het ongeveer 1500-man sterke legeronderdeel wil halen. Ze heeft een werkgroep ingesteld en presenteert naar verwachting woensdag maatregelen.

Eerder deze maand had een KSK-officier een brandbrief geschreven aan de minister, die uitlekte in de media. Volgens de officier wordt rechtsextremisme bij de KSK getolereerd en verhuld.

Rechts-extremisme is niet alleen bij de KSK een probleem, maar in het hele leger. Gramm sprak van 'een nieuwe dimensie'. De dienst heeft 600 verdachten in het vizier. Spiegel meldde maandag dat bij een verdachte reservist een lijst met privégegevens en adressen van prominente politici is gevonden. Lees meer bij Tagesschau

Duitslandweb-redacteur Marja Verburg sprak vorige week bij de Nieuws BV op Radio 1 over rechts-extremisme in het leger en de politie. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

‘Stikstof is geen ‘heißes Thema’ in Duitsland’

Hoe kan het dat Duitsland geen stikstofcrisis heeft en Nederland wel?


Lees meer

De punkers

De punkers

Duitse media gebruiken de punker als symbool voor maatschappelijke ontwrichting, ziet een verbaasde Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Duitse superhelden

Duitse superhelden

Duitsland heeft een gebrek aan superhelden en dat heeft het aan zichzelf te wijten, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer

Herdenken: dilemma's en discussies

Herdenken: dilemma's en discussies

Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger