
Elite-eenheid KSK moet op de schop door extremisme-probleem
Kort nieuws - 30 juni 2020 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe elite-eenheid KSK van het Duitse leger heeft een probleem met rechts-extremisme binnen de eigen gelederen. Volgens de militaire inlichtingendienst MAD gaat het niet om incidenten, maar is er een structureel probleem en moet de dienst gereorganiseerd worden.
De MAD verdenkt ongeveer 20 leden van de elite-eenheid van 'overdreven pattriotisme zonder verbondenheid aan de grondwet of aan de staat', zoals MAD-hoofd Christof Gramm maandag in het parlement zei. Ook de minister van Defensie, Annegret Kramp-Karrenbauer, heeft aangekondigd dat ze de bezem door het ongeveer 1500-man sterke legeronderdeel wil halen. Ze heeft een werkgroep ingesteld en presenteert naar verwachting woensdag maatregelen.
Eerder deze maand had een KSK-officier een brandbrief geschreven aan de minister, die uitlekte in de media. Volgens de officier wordt rechtsextremisme bij de KSK getolereerd en verhuld.
Rechts-extremisme is niet alleen bij de KSK een probleem, maar in het hele leger. Gramm sprak van 'een nieuwe dimensie'. De dienst heeft 600 verdachten in het vizier. Spiegel meldde maandag dat bij een verdachte reservist een lijst met privégegevens en adressen van prominente politici is gevonden. Lees meer bij Tagesschau
Duitslandweb-redacteur Marja Verburg sprak vorige week bij de Nieuws BV op Radio 1 over rechts-extremisme in het leger en de politie.
Lees meer over 'Maatschappij':

Een zeer Duits syndroom
Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op
Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.

Warum, Wieso: Noemen Duitsers een meer ‘ein See’
Duitsers noemen een meer 'See' en een zee 'Meer'. Nederlanders doen het precies andersom. Hoe zit dat? We doken in deze taalkwestie.

Duitsland worstelt met academische vrijheid
De grenzen van de academische vrijheid staan in Nederland en in Duitsland ter discussie. Cancellen is ongewenst, maar desinformatie verspreiden is dat ook.
Reacties
Geen reacties aanwezig