Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD maakt beter sociaal vangnet speerpunt in verkiezingen

Kort nieuws - 2 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse sociaal-democratische partij, de SPD, heeft maandag een verkiezingsprogramma gepresenteerd dat inzet op versterking van de verzorgingsstaat. De hoge inkomens worden als het aan de SPD ligt zwaarder belast.

De partij wil af van de Hartz-IV-uitkeringen. Die zijn destijds ingevoerd door de eigen kanselier Gerhard Schröder en het afschaffen ervan is daarmee ook een symbolische breuk met het verleden. In plaats van Hartz-4 stelt lijsttrekker Olaf Scholz nu 'Bürgergeld' voor, een uitkeringssysteem dat minder op controle en eisen is ingericht en meer op ondersteuning. Bijstandsontvangers moeten de eerste jaren worden ontzien en niet direct worden gedwongen bijvoorbeeld hun woning te verkopen. Dit plan is overigens in 2019 al gepresenteerd door toenmalig voorzitter Andrea Nahles, maar in de coalitie met de CDU/CSU kon de SPD de plannen niet uitvoeren.

Ook de financiële ondersteuning voor kinderen moet volledig op de schop als het aan de SPD ligt. Nu krijgen ouders naast de kinderbijslag extra belastingaftrek, maar daarvan profiteren vooral de hoge inkomens. De SPD wil dit systeem vervangen door een kinderbijslag, die hoger wordt naarmate iemand minder verdient.

Om dit betere sociale vangnet te financieren, wil de SPD af van het verplichte begrotingsevenwicht, die Schwarze Null. Ook willen de sociaal-democraten een belasting op 'zeer hoge vermogens' invoeren van 1 procent. Anders dan in Nederland is zo'n belasting er in Duitsland niet. Ook wil de SPD de erfbelasting aanpassen. Familiebedrijven kunnen vrijwel belastingvrij door de volgende generatie worden overgenomen in Duitsland. Dit belastingvoordeel wil de SPD inperken. Ook moeten de rijkste 5 procent van de inwoners meer belasting gaan betalen 'om de publieke taken te financieren'. Dit treft alleen alleenstaanden met een inkomen boven een kwart miljoen en echtparen met een inkomen boven een half miljoen. Lees meer bij Der Spiegel 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Duitslandweb legt uit: Bondsdagverkiezingen

Duitslandweb legt uit: Bondsdagverkiezingen

In de aanloop naar de Duitse verkiezingen 2021 maakt Duitslandweb korte uitlegvideo's.

Lees meer

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Factsheet verkiezingen Duitsland 2021

Op 26 september vinden de Bondsdagverkiezingen plaats. De belangrijkste feiten en cijfers op een rij.

Lees meer

Laschet: Europeaan met oog voor Nederland

Laschet: Europeaan met oog voor Nederland

CDU-voorzitter Armin Laschet maakt een grote kans Angela Merkel eind dit jaar op te volgen als kanselier. Wie is hij?

Lees meer

Podcast: Duitsland na Merkel

Podcast: Duitsland na Merkel

DIA-directeur Ton Nijhuis spreekt over Duitsland en de Duitse rol in Europa na het vertrek van Merkel, eind 2021.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger