Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD wil uitkeringsstelsel vernieuwen

Kort nieuws - 11 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De sociaal-democratische SPD wil de sociale verzekeringen hervormen om een ruimhartiger verzorgingsstaat te creëren. 

Het partijbestuur heeft ingestemd met het voorstel van voorzitter Andrea Nahles om de huidige Hartz-IV-uitkeringen af te schaffen. Wie werkloos wordt, houdt de eerste vijf jaar "houvast en perspectief", is het plan. Wie lang heeft gewerkt, kan ook langer een werkloosheidsuitkering vergelijkbaar met de WW krijgen, voordat hij of zij moet terugvallen op de Grundsicherung (bijstand). Het minimumloon stijgt als het aan de SPD ligt naar 12 euro per uur (nu is dat 9,19 euro). Ook kleine zelfstandigen en gepensioneerden moeten er op vooruit gaan, vindt de partij. 

Onder SPD-partijleider en kanselier Gerhard Schröder heeft de Duitse regering vanaf 2003 het sociale stelsel versoberd. Met dit plan, dat hij Agenda 2010 had gedoopt, wilde Schröder de destijds hoge werkloosheid en het begrotingstekort terugdringen. De traditionele arbeiderspartij heeft met deze hervorming een deel van de kiezers van zich vervreemd. De nieuwe Hartz-IV-uitkeringen die werden ingevoerd, werden als vernederend ervaren door de restricties en controles waaraan ontvangers werden onderworpen.

Hoewel het partijbestuur de plannen van Nahles nu heeft aangenomen, zal er voorlopig weinig van worden uitgevoerd. De SPD regeert samen met CDU/CSU en die partijen zullen er weinig in zien. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger