Duitslandweb logo Duitslandweb

Rechter: Veiligheidsdienst mag AfD nog niet als verdacht aanmerken

Kort nieuws - 5 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz mag de politieke partij AfD nog niet als verdacht aanmerken zolang daarover nog een rechtszaak loopt. Dat heeft vrijdag een bestuursrechtbank in Keulen bepaald. 

De AfD had geklaagd nadat deze week naar buiten kwam dat de Verfassungsschutz intern de partij als "Verdachtsfall' heeft aangemerkt. Zo'n classificatie geeft de dienst extra spionage-bevoegdheden. Omdat de Verfassungsschutz eerder heeft toegezegd geen uitspraken over de status van de partij te doen en geen parlementariërs af te luisteren zolang de rechtszaken nog lopen, wilde de dienst de mediaberichten deze week niet bevestigen. Maar volgens de rechter heeft de dienst zich niet aan de beloofde zwijgplicht gehouden en er onvoldoende zorg voor gedragen dat de informatie intern bleef. Daarmee tast de dienst volgens de rechter de kansengelijkheid van politieke partijen aan in dit verkiezingsjaar. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

Minister mag zelfs niet meer 'am Katzentisch sitzen'

De Duitse defensieminister Lambrecht maakte één fout te veel, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger