Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst mag AfD als verdacht aanmerken

Kort nieuws - 9 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz mag de rechts-nationalistische partij AfD als verdacht aanmerken. Dat heeft een rechter in Keulen dinsdag bepaald. De classificatie Verdachtsfall geeft de dienst extra spionagebevoegdheden, zoals het afluisteren van AfD'ers en het inzetten van informanten.

De Verfassungsschutz had de AfD al een jaar geleden als Verdachtsfall aangemerkt, meldden Duitse media destijds. Maar omdat de AfD daartegen had geklaagd en er nog een rechtszaak over liep, mocht de veiligheidsdienst daarover niets zeggen en ook geen parlementariërs afluisteren, bepaalde de rechter vorig jaar. Nu krijgt de Verfassungsschutz alsnog toestemming van de rechter de AfD uitgebreider in de gaten te houden. Daarmee kan de dienst binnenkort beginnen, als het oordeel officieel wordt bekrachtigd.

De rechtbank in Keulen ziet "voldoende daadwerkelijke indicaties voor ongrondwettelijke activiteiten binnen de partij", zei de rechter dinsdag na een bijna 10 uur durende zitting. De Verfassungsschutz heeft die indicaties in een uitgebreid rapport onderbouwd, aldus de rechter. In het rapport voert de veiligheidsdienst aan dat de AfD onder meer de menselijke waardigheid schendt en de democratie ondermijnt. De invloed van de extreme of 'völkisch' genoemde delen van de partij is de afgelopen twee jaar gegroeid, zegt de Verfassungsschutz daar vorig jaar over.

Volgens de rechter is een centraal doel van de AfD dat het Duitse volk etnisch behouden moet blijven en 'vreemdelingen' zoveel mogelijk moeten worden buitengesloten. Dat komt niet overeen met hoe de grondwet het begrip volk definieert, aldus de rechtbank. Ook ziet de rechtbank 'xenofobe ophitsing' in de partij. De extremistische AfD-partijvleugel Der Flügel is weliswaar opgeheven, maar volgens de rechter hebben de aanhangers daarvan nog steeds veel invloed binnen de AfD. De rechter bepaalde wel dat de Verfassungsschutz Der Flügel niet meer als extremistisch mag aanmerken, omdat de partijvleugel officieel niet meer bestaat. Lees meer bij Tagesschau

  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Podcast Achtung: Beieren - 'het betere Duitsland'

Beieren gaat op 8 oktober stemmen. Premier Söder prijst zijn deelstaat graag aan als het betere Duitsland. Hoe zit dat? En welke rol speelt Beieren in Duitsland?


Lees meer

Er komt rook vanonder de brandmuur

Er komt rook vanonder de brandmuur

Samenwerken met de AfD is taboe in de Duitse politiek. Maar of dat zo blijft? Columniste Inge Jooris over de 'Brandmauer'.


Lees meer

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

Scholz: Deutschland-Pakt moet land moderniseren

De kanselier wil Duitsland met een "nationale krachtsinspanning" moderniseren, zei hij in de Bondsdag.


Lees meer

Die Linke in bestaanscrisis

Die Linke in bestaanscrisis

Het is chaos in de Duitse socialistische partij Die Linke. De partij dreigt uiteen te vallen en zag de laatste maanden al menigeen vertrekken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger