Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst mag AfD als verdacht aanmerken

Kort nieuws - 9 maart 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz mag de rechts-nationalistische partij AfD als verdacht aanmerken. Dat heeft een rechter in Keulen dinsdag bepaald. De classificatie Verdachtsfall geeft de dienst extra spionagebevoegdheden, zoals het afluisteren van AfD'ers en het inzetten van informanten.

De Verfassungsschutz had de AfD al een jaar geleden als Verdachtsfall aangemerkt, meldden Duitse media destijds. Maar omdat de AfD daartegen had geklaagd en er nog een rechtszaak over liep, mocht de veiligheidsdienst daarover niets zeggen en ook geen parlementariërs afluisteren, bepaalde de rechter vorig jaar. Nu krijgt de Verfassungsschutz alsnog toestemming van de rechter de AfD uitgebreider in de gaten te houden. Daarmee kan de dienst binnenkort beginnen, als het oordeel officieel wordt bekrachtigd.

De rechtbank in Keulen ziet "voldoende daadwerkelijke indicaties voor ongrondwettelijke activiteiten binnen de partij", zei de rechter dinsdag na een bijna 10 uur durende zitting. De Verfassungsschutz heeft die indicaties in een uitgebreid rapport onderbouwd, aldus de rechter. In het rapport voert de veiligheidsdienst aan dat de AfD onder meer de menselijke waardigheid schendt en de democratie ondermijnt. De invloed van de extreme of 'völkisch' genoemde delen van de partij is de afgelopen twee jaar gegroeid, zegt de Verfassungsschutz daar vorig jaar over.

Volgens de rechter is een centraal doel van de AfD dat het Duitse volk etnisch behouden moet blijven en 'vreemdelingen' zoveel mogelijk moeten worden buitengesloten. Dat komt niet overeen met hoe de grondwet het begrip volk definieert, aldus de rechtbank. Ook ziet de rechtbank 'xenofobe ophitsing' in de partij. De extremistische AfD-partijvleugel Der Flügel is weliswaar opgeheven, maar volgens de rechter hebben de aanhangers daarvan nog steeds veel invloed binnen de AfD. De rechter bepaalde wel dat de Verfassungsschutz Der Flügel niet meer als extremistisch mag aanmerken, omdat de partijvleugel officieel niet meer bestaat. Lees meer bij Tagesschau

  

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger