Duitslandweb logo Duitslandweb

Rapport: Bisdom Keulen deed te weinig tegen misbruik

Kort nieuws - 18 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een donderdag gepresenteerd onderzoek naar de omgang met misbruikzaken in het aartsbisdom Keulen heeft opgeleverd dat slachtoffers onvoldoende werden gehoord en beschermd, en dat enkele hooggeplaatsten verzuimden te handelen volgens de regels van de kerk.

De aartsbisschop van Hamburg, Stefan Heße, zou in 11 gevallen verzuimd hebben de kerkelijke procedures te volgen in misbruikzaken. De inmiddels overleden kardinaal Joachim Meisner heeft in 24 gevallen zijn plichten verzaakt, concludeert het advocatenkantoor dat het rapport in opdracht van het bisdom Keulen opstelde. Aartsbisschop Woelki van Keulen gaat zelf vrijuit in het rapport. Hij maakte donderdag na publicatie bekend dat hij twee hooggeplaatsten in zijn bisdom op non-actief zet.

Het vandaag gepubliceerde rapport is een tweede studie naar de omgang van het bisdom met het seksueel misbruik door geestelijken tussen 1975 en 2018. Een eerder rapport wilde bisschop Woelki niet openbaar maken, naar eigen zeggen wegen methodologische tekortkomingen. De afgelopen maanden hebben veel katholieken in het bisdom zich laten uitschrijven uit woede over de starre houding van de bisschop.

Na de publicatie vandaag reageerden misbruikslachtoffers teleurgesteld. Dat opdrachtgever Woelki in het rapport zelf vrijuit gaat, roept vraagtekens op. "Wat men besteld heeft, heeft men gekregen", citeert Tagesschau een vertegenwoordiger van de slachtoffers.

Nadat in 2018 een onderzoek naar misbruik in de katholieke kerk in Duitsland uitkwam, zijn in veel bisdommen onderzoeken in opdracht gegeven. De bisschoppen hebben gezamenlijk bezworen een einde te maken aan de straffeloosheid en de slachtoffers te erkennen. Dat kon niet verhinderen dat duizenden katholieken de kerk verlieten. In het bisdom Keulen zou het volgens de vandaag gepresenteerde studie gaan om 202 vermoedelijke daders en 314 slachtoffers, hoofdzakelijk jongens. Uit het rapport blijkt verder dat de registratie en administratie van de misbruikzaken zeer gebrekkig is. Lees meer bij Der Spiegel of lees het rapport via de website van het bisdom 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 8: Oost-Duitsland en de Freikörperkultur

Lees meer

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

Twee jaar na aanslag Halle: antisemitisme toegenomen

De aanslag op een synagoge in Halle op 9 oktober 2019 veroorzaakte een schokgolf in Duitsland.

Lees meer

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

De Nederlandse en Duitse woningmarkt in vergelijking

Onderzoeker in opleiding Vera Vrijmoeth analyseert de vier fundamentele verschillen tussen beide landen.

Lees meer

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Uren luisterplezier met podcasts over Duitsland

Met deze podcasts word je bijgepraat over de vertrekkende Merkel en de Duitse actualiteit, cultuur en geschiedenis.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger