Wat is erger, links- of rechts-extreem?
Groene-artikel over extremismedebat in Duitsland

Achtergrond - 19 februari 2010

In de Duitse politiek leeft de discussie over links- en rechts-extremisme op. De nieuwe regering vindt het beleid te eenzijdig gericht op bestrijding van extreem-rechts en trekt geld uit om de radicale linkervleugel in te tomen. Een ideologische beslissing, stelt Koen Haegens vast in een artikel in de Groene Amsterdammer deze week.

Wat is erger, links- of rechts-extreem?
© CC PPCC Antifa/via flickr
Een demonstratie van de Antifascistische Aktion in 2008 in Berlijn.

De nieuwe Duitse minister Kristina Schröder (die tot haar bruiloft deze week Köhler heette) richt haar pijlen op links- en moslimradicalen. Ze vindt dat de bestrijding van rechts-extremisme onevenredig veel aandacht krijgt, terwijl links-radicaal geweld toe lijkt te nemen in steden als Berlijn en Hamburg. De 'autonomen' steken dure auto's in brand -volgens de website Brennende-autos.de alleen in Berlijn al negentien dit jaar - en hebben onlangs zelfs politieposten aangevallen.

Aanvankelijk wilde de minister daarom het geld voor de bestrijding van extreem-rechts verdelen over links-, rechts- en moslimextremisme. Protest alom, want dan zou er minder geld beschikbaar zijn om de neo-nazi's aan te pakken. En die vormen volgens velen een veel groter probleem, tekent Koen Haegens op. Anders dan links geweld is rechts geweld gericht op mensen.

Minister Schröder (in het Groene-artikel heet ze nog Köhler) vond een oplossing: ze bleef af van het geld voor bestrijding van extreem-rechts, maar trekt nog een paar miljoen extra uit voor bestrijding van radicalen ter linkerzijde en van moslimsignatuur. Punt gemaakt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger