Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD-verkiezingsprogramma: 'Dexit' en strenge migratiebeperkingen

Kort nieuws - 12 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD heeft afgelopen weekend op haar partijcongres in Dresden een radicaal verkiezingsprogramma aangenomen. Zo wil de rechts-nationalistische partij dat Duitsland uit de EU stapt en wil de partij de migratie sterk inperken.

De Alternative für Deutschland wil onder meer gezinshereniging voor vluchtelingen verbieden en het recht op asiel sterk inperken. Het plan voor een algeheel migratieverbod haalde het niet. Wel vindt de partij dat asielzoekers aan de grens weggestuurd moeten kunnen worden. En toelating op humanitaire gronden mag alleen nog gelden voor een kleine groep extra kwetsbare mensen, die de Bondsdag moet selecteren. Ook heeft de AfD als mogelijkheid in haar verkiezingsprogramma opgenomen dat er een hek aan de Duitse grens wordt gebouwd.

De partij eist verder dat alle lockdown-maatregelen per direct worden opgeheven en is tegen de mondkapjesplicht. De AfD is voor een 'Dexit', ze wil dat Duitsland uit de EU stapt. Bij de Europese verkiezingen van 2019 stond dat nog niet in het programma. "De EU moet sterven als Duitsland wil leven", zei een AfD-Bondsdaglid tijdens het congres. Dat vond niet virtueel, maar fysiek plaats in Dresden. Zo'n 600 gedelegeerden waren daar samengekomen.

De omstreden radicale vleugel van de partij heeft veel van zijn punten kunnen doorzetten. Zo komt de eis om gezinshereniging te verbieden van Björn Höcke, de voormalige voorman van Der Flügel. Deze extreem-rechtse partijvleugel hief zichzelf vorig jaar op toen de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz de "extremistische intenties" van de Flügel-aanhangers bewezen achtte: zij propageren vreemdelingenhaat en een anti-democratische ideologie, aldus de dienst. Een deel van de partij AfD, onder wie voorzitter Jörg Meuthen, wil zich van dit radicalisme distantiëren, maar het partijcongres afgelopen weekend heeft aangetoond dat de radicale partijleden nog steeds veel invloed hebben. Lees meer bij tagesspiegel.de en Der Spiegel

Begin maart werd bekend dat de Verfassungsschutz de AfD als geheel als verdacht aanmerkt. Dat geeft de dienst extra spionage-bevoegdheden om de partij mee in de gaten te houden. Kort daarna bepaalde de rechter dat de Verfassungsschutz de AfD niet als Verdachtsfall mag aanmerken zolang daarover nog een rechtszaak loopt. Lees meer op Duitslandweb over de beslissing van de Verfassungsschutz en over de uitspraak van de rechter

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.

Lees meer

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP in de formatie tussen SPD en Groenen.

Lees meer

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

SPD, Groenen en FDP gaan komende week verder onderhandelen. De CDU/CSU is in een pijnlijke machtsstrijd verwikkeld.

Lees meer

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Olaf Scholz weet het zeker: hij wordt kanselier

Profiel van SPD-leider Olaf Scholz, die een goede kans maakt Merkel op te volgen als kanselier van Duitsland.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger