Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland accepteert Nederlandstalig vaccinatiebewijs niet

Kort nieuws - 17 mei 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsland accepteert corona-vaccinatiebewijzen in de Duitse, Engelse, Franse, Italiaanse en Spaanse taal, maar de Nederlandse taal wordt in de nieuwe inreisregels niet genoemd. De berichten over welke vaccinatieregistraties uit Nederland in Duitsland worden erkend zijn tegenstrijdig. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. (herschreven en geactualiseerd, laatste keer op 10 juni 2021)

Bij het Duitsland Instituut en bij de redactie Duitslandweb komen veel vragen binnen over de testplicht bij het inreizen in Duitsland en over de extra vrijheden die in Duitsland sinds 13 mei voor gevaccineerden gelden. De Duitse regering heeft mensen die zijn gevaccineerd of die zijn genezen van corona, gelijk gesteld aan mensen negatief getest zijn. Ook zijn de contactbeperkingen voor gevaccineerden versoepeld.

Gevaccineerden en genezenen kunnen dus in principe zonder test Duitsland inreizen en zijn ook vrijgesteld van de quarantaineplicht, bevestigt een woordvoerder van de regering van de deelstaat Noordrijn-Westfalen per mail aan Duitslandweb. Ze moeten hun vaccinatie of doorgemaakte Covid19-besmetting wel kunnen aantonen met een bewijs in een van de bovengenoemde talen. Dat is te lezen in de landelijke inreisverordening, de Coronavirus-Einreiseverordnung, die sinds 13 mei geldt.

Aanvulling 31 mei: Het ministerie van VWS laat weten dat de Nederlandse vaccinatieregistratie geen geldig bewijs is en op meer punten niet voldoet aan de Duitse eisen. Op 4 juni liet het ministerie weten dat dit volgt uit het Infektionsschutzgesetz, de infectieziektenwet. De daarin genoemde eisen zijn uitvoeriger dan de eisen in de Corona-Einreiseverordnung.

Gele Boekje

De GGD kondigde 14 mei een nieuwe beleidslijn aan over het zogenoemde Gele Boekje, het internationale vaccinatieboekje voor reizigers, dat in meerdere talen is opgesteld. De GGD had laten weten de coronavaccinatie daarin niet (meer) bij te schrijven. Op deze beleidslijn kwam veel kritiek, ook vanuit de Tweede Kamer. Een motie op initiatief van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken over het bijvoegen van de corona-vaccinatie in het Gele Boekje werd eind mei aangenomen door de Tweede Kamer. Enkele GGD'en stempelden de vaccinatie vervolgens wel weer af in het Gele Boekje. Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dit internationale vaccinatiepaspoort in Duitsland geaccepteerd.

CDA-kamerleden Joba van den Berg en Mustafa Amhaouch vroegen minister Hugo de Jonge op 21 mei of hij bij de Duitse regering wil aandringen op het accepteren van vaccinatiebewijzen in de Nederlandse taal. Lees de Kamervragen van Van den Berg en Amhaouch. In het Kamerdebat op 3 juni heeft demissionair minister De Jonge laten weten dat hij dat heeft gedaan. De Jonge: "Maar het is eigenlijk ook wel op te lossen door op Mijn.RIVM.nl een Engelstalige variant van de registratie uit te printen. Dat kan iedereen zelf doen en dan kom je er ook. Vanaf 1 juli is het sowieso opgelost, want dan kan je dat met het DCC (Digitaal Corona Certificaat, red.) ook digitaal aantonen." 

Op Mijn.rivm.nl kunnen Nederlandse burgers hun vaccinaties inzien (inloggen met Digi-D) en dit overzicht kan in het Engels worden getoond. Het RIVM vermeldt daar expliciet bij dat het overzicht niet geldt als vaccinatiebewijs. Of Duitse autoriteiten dit overzicht wel accepteren als vaccinatiebewijs is de redactie niet bekend. Een woordvoerder van VWS laat op navraag weten dat - ondanks de woorden van De Jonge - 'nog moet blijken' of Duitsland zo'n print accepteert. (Toevoeging 10 juni)

Reizigers naar Duitsland moeten zich aanmelden (via einreiseanmeldung.de) en een test doen. Wie een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van een doorstane besmetting kan overleggen, is vrijgesteld van quarantaine.

Zie voor meer informatie over de Duitse reis- en coronamaatregelen: Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Reacties

E. Renkema - 11 juni 2021 17:46

Ik vertrek voor 2 weken naar Duitsland. Op het document, registratiekaart corona vaccinatie, wat ik van de GGD GHOR heb gekregen na mijn tweede vaccinatie staat zowel in het Nederlands als Engels beschreven waarom ik dit document heb. Is dit document voldoende voor de Duitse autoriteiten? Ik heb geen geel boekje en ook de QR code kan ik nog nergens vinden.

Reageer
Bas - 10 juni 2021 21:26

Op het document, registratiekaart corona vaccinatie, wat ik van de GGD GHOR heb gekregen na mijn tweede vaccinatie staat (in het vakje met oranje erboven) inderdaad alleen Nederlandse tekst (mijn naam, welke vaccinatie, wanneer, welk batch nummer etc). Daarboven staat echter zowel in het Nederlands als Engels beschreven waarom ik dit document heb. Namelijk omdat ik 2 keer gevaccineerd ben. Is dit documentje ook voldoende voor de Duitse autoriteiten?

Reageer
Jhoke - 10 juni 2021 14:54

Niet iedereen heeft (of wil) een smartphone of een DigiD. Het gele boekje is toch een prima middel dat al jaren erkend is, gebruik dat dan gewoon.

Reageer
Wiebke Pittlik Jhoke - 10 juni 2021 16:03

In Duitsland blijft het precies om die reden geldig naast de app. Groet, de redactie

Aangepast op 2021-06-10 16:45:00

Lisa van Brakel - 9 juni 2021 14:44

Het probleem met het gele boekje is dat het alleen handmatig te controleren is. Dat kost veel en veel te veel tijd bij de douane op vliegvelden en incheck van internationale treinen. Ook bij grensovergangen met de auto overigens. Dan krijg je enorme rijen of files. Daarom is een QR code nodig, die kunnen automatisch gescand worden bij doorgangpoortjes, of met mobieltjes of scanautomaatjes bij grensovergangen, en klaar is kees.

Reageer
Anton - 8 juni 2021 18:57

Ik snap het hele probleem niet omtrent de gele vaccinatie boekjes, de WHO heeft dat gele boekje altijd al als vaccinatiebewijs gezien en dan willen ze in Europa perse zo'n app ontwikkelen wat veel te lang duurt terwijl die gele boekjes gewoon voor bijna iedereen bekend is en ook nog eens in 3 talen!

Reageer
John - 8 juni 2021 16:39

Dit had allemaal al ruim voor de vakantie geregeld moeten zijn door dit kloote kabinet.

Reageer
Léon Lamerichs - 6 juni 2021 18:18

Wat doet de regering eraan om te zorgen dat het vaccinatie bewijs Europees geaccepteerd wordt en dus ook in Duitsland. Het is toch van de gekke dat dat in deze tijd nog niet geregeld is. Dus urgentie is geeist. Hoezo een Europa?

Reageer
Martijn Léon Lamerichs - 8 juni 2021 16:35

Bulgarije heeft het groene Europees vaccinatiepaspoort al...Nu Nederland nog. En maar commentaar geven op andere landen.

Wiebke Pittlik Léon Lamerichs - 7 juni 2021 10:18

De afgelopen weken is door alle EU-landen druk overlegd over een Europees 'vaccinatiepaspoort', dat er binnenkort ook komt. Groet, de redactie

Gunter R.A.G. Winters - 5 juni 2021 10:26

Vlaanderen (België) en Nederland zijn buurlanden van Duitsland... en toch aanvaarden ze geen vaccinatie bewijs in onze taal. Dat lijkt me er toch een beetje over.

Reageer
Dirk Pel - 3 juni 2021 12:05

Nederland draait totaal door! Woon in Duitsland ben 2x ingeent en als ok naar NL wil moet ik een PCR test en 10 dagen in quarantaine! Inzidenz in D 35 in NL 120. Nederlanders die naar D willen en 2x ingeent zijn en een geel vacinatiebewijs hebben kunnen zo D in. De omgekeerde wereld. "Stumpers" daar in het ministerie.

Reageer
Wiebke Pittlik Dirk Pel - 11 juni 2021 10:05

@DerJuppie: De Duitse overheid heeft strenge regels ingesteld voor inreizen vanuit Nederland omdat toen het aantal besmettingen in NL nog erg hoog was, veel hoger dan in Duitsland. De Duitsers die massaal gingen shoppen in Nederland hielden zich niet aan de regels van hun overheid. (Behalve de mensen die zijn gevaccineerd, die mogen meer). Dat heeft dus niks met hypocrisie te maken. Groet, de redactie

DerJuppie Dirk Pel - 10 juni 2021 23:15

Enne... Duitsers zijn pas geschift met hun regeltjes. Bijna een maand mochten we de grens niet over zonder eerst te testen! Zelfs de grensarbeiders..Terwijl hier massa Duitsers de ikea en outletcenters overspoelen.
Hypocriete regeltjes daar moet je voor in Duitsland zijn!!!

Guus Mostart Dirk Pel - 3 juni 2021 13:15

Vanochtend geprobeerd mijn tweede covid vaccinatie te laten bijschrijven bij de GGD Amsterdam op de Nieuwe Achtergracht. Dit is sinds 31 mei weer mogelijk, maar wat bleek: de database van de landelijke GGD/RIVM is niet gecommuniceerd met de GGD Amsterdam. Zij konden dus niet mijn tweede prik - nota bene door de GGD op priklocatie Meer en Vaart gezet - in het gele boekje noteren. Een vriendelijke dame heeft als gebaar een stempel met handtekening in mijn boekje gezet, maar ideaal is anders.

Ria Broekhuis - 1 juni 2021 19:16

En t Engelstalige vaccinatie overzicht in Mijn Rivm.dan ? Dat is de database die ze in juli koppelen aan de digitale vaccinatiepas.. wat n poppenkast. Stast je naam, geb datum en de vaccinatie informatie op..met een logo van t ministerie erboven
En dat in t engeks. Lijkt me voldoende voor nu toch

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger