'Wilders beloond voor xenofobie'
Verkiezingswinst PVV trekt aandacht in Duitse media

Achtergrond - 4 maart 2010

Duitse media berichten donderdag uitgebreid over de winst van ‘Rechtspopulist’ Geert Wilders en zijn PVV bij de gemeenteraadsverkiezingen.

'Wilders beloond voor xenofobie'
© Afb.: DIA, screenshotcollage
Duitse media berichten uitgebreid over de verkiezingsoverwinning van de PVV.

De Duitse kranten benadrukken dat de gemeenteraadsverkiezingen vooral in het teken staan van de nationale stembusgang op 9 juni. De winst van de PVV wordt ook in Duitsland gezien als een voorbode voor de landelijke verkiezingen. Volgens Die Zeit is Wilders beloond voor zijn ‘ausländerfeindliche’ woorden.

De typering van Geert Wilders in de Duitse media is harder dan in Nederland. De PVV-leider wordt steevast ‘Rechtspopulist’ genoemd. Zijn partij is volgens onder meer Die Welt vijandig tegenover buitenlanders. Over Wilders’ strijd tegen de islamisering van Nederland wordt door de meeste kranten vrij uitgebreid bericht. Het Hamburger Abendblatt typeerde Wilders daarbij als ‘moslimhater’. Die Welt ziet in de opkomst van rechtspopulisme een Europese trend.

De grote aandacht voor het succes van de PVV gaat in de Duitse media ten koste van de berichtgeving over de andere partijen. Over de winst van D66, GroenLinks en VVD wordt slechts zijdelings bericht.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger