Wilders ook in Duitsland voorpaginanieuws
Nieuws

Achtergrond - 28 maart 2008

(28 maart 2008) Ook de Duitse media berichten uitgebreid over Geert Wilders. De meningen over 'Fitna' zijn verdeeld. Is Wilders' film een opgeklopte hype of “een slag in het gezicht voor al diegenen die de problemen rond de Islam ontkennen”?

Afbeelding: www.liveleak.comBinnen een uur na openbaarmaking van 'Fitna' op de Britse website www.liveleak.com verschenen de eerste artikelen al in de Duitse media. De Frankfurter Allgemeine typeert 'Fitna' in een overwegend lovende recensie als een “zeer handige en suggestieve collage van de haat van islamisten tegen de rest van de wereld”. Nils Minkmar schrijft:

“'Fitna' is een slag in het gezicht voor al diegenen die de problemen rond de Islam ontkennen of op de lange baan willen schuiven. Het is echter geen racistische of blasfemische film. Veel gematigde moslims, die zelf slachtoffer van fanatici zijn, zullen de film met even veel ontsteltenis bekijken als seculiere of christelijke toeschouwers.

Alleen zij die de problemen willen verdringen zullen er iets tegen hebben dat een dergelijke film vertoond wordt.”

“Provocatie gelukt, kans gemist”

Zeer kritisch daarentegen is de Kölner Stadtanzeiger. “Een teleurstelling”, zo bestempelt de krant Wilders' film onder de kop “Provocatie geslaagd, kans gemist”. 'Fitna' is “te oppervlakkig, te willekeurig, te onpersoonlijk” om de problemen van het moslim-extremisme op een geloofwaardige manier uit te beelden, vindt Tobias Kaufmann:

“'Fitna' was het sterkst toen niemand de film nog gezien had. Zolang er geruzied werd over een theoretische provocatie, zolang alleen al aan de hand van de mogelijkheid dat er in Nederland een anti-Koran-film zou kunnen worden gepubliceerd, risicoscenario's werden uitgedokterd en duistere dreigementen werden geuit – zolang was Wilders' film een groots voorbeeld van de waanzin waarin de islamitische bedreiging zelfs ingetogen landen als Nederland intussen gestort heeft.

Wilders had die waanzin op de spits kunnen drijven. Hij had, in plaats van de film op het net te plaatsen, een persconferentie kunnen beleggen en kunnen zeggen: 'Ik heb alleen maar een paar clips bij elkaar gesprokkeld op het internet – en kijk nu eens hoe jullie in je hemd staan.'”

“Missionair van duistere boodschappen”

Het tijdschrift Spiegel noemt 'Fitna' een “woeste collage van horror-beelden” uit de Arabische wereld. In een portret van Wilders schetst Gerald Traufetter het beeld van een politicus met de “onwrikbaarheid van een missionair, die zich uitverkoren voelt zijn duistere visioenen te verbreiden” en ondertussen nog niet naar het toilet kan gaan zonder dat zijn veiligheidsbeamten de wc-deur bewaken.

“Wilders kent de Arabische wereld”, schrijft Traufetter. “Hem als onwetend bestempelen is te kort door de bocht. Net zo min is hij een bekrompen racist, zoals het onder rechtse populisten uit Frankrijk, België of Duitsland gewoon is. Hij wil de Koran verbieden, de burqa en nieuwe moskeeën. Hij staat er echter ook voor in dat homoseksuelen op straat niet door moslimjongeren worden afgetuigd.”

Ehsan Jami

Voor enige verwondering in de Duitse media zorgt verder het bericht dat Ehsan Jami, ex-PvdA'er en oprichter van Centraal Comité voor Ex-moslims, met een tekenfilm over het leven van de profeet Mohammed naar buiten wil komen. De tekenfilm zou uitgerekend op 20 april moeten worden uitgezonden.

“Het is een symbolische datum, de verjaardag van Adolf Hitler”, tekent de Volkskrant op uit de mond van Jami. “Hij is dood en de profeet ook, maar hun ideeën leven voort”.

In de tekenfilm is de profeet te zien met een erectie, hand in hand lopend met de negenjarige Aïsja. Op de achtergrond hangt een hakenkruis aan de minaret van een moskee.

FAZ/Kölner Stadtanzeiger/Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger