Duitslandweb logo Duitslandweb

Afdeling politie Frankfurt opgeheven vanwege extreemrechtse chats

Kort nieuws - 10 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Een speciale eenheid van het hoofdbureau van de politie in Frankfurt am Main wordt opgeheven vanwege extreemrechtse uitlatingen van agenten in politie-chatgroepen. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Beuth van de deelstaat Hessen bekend gemaakt.

De politie heeft woensdag invallen gedaan in woningen en op werkplekken van verschillende leden van het Spezialeinsatzkommando (SEK) van het Polizeipräsidium in Frankfurt. Er wordt onderzoek gedaan naar 20 politie-ambtenaren van tussen de 29 en de 54 jaar oud. Ze worden ervan verdacht de afgelopen jaren in verschillende chats nazi-symbolen en haatzaaiende berichten te hebben gedeeld. 

Uit de chats blijkt dat verschillende SEK-leden een "harde, discriminerende houding en deels rechts-extremistische overtuiging" hebben, aldus Beuth (CDU). Dit "inacceptabele wangedrag" maakt het opheffen van de afdeling "onvermijdelijk", aldus de minister. Een staf van experts moet de SEK gaan reorganiseren. Lees meer bij Tagesschau

In meerdere Duitse deelstaten lopen onderzoeken naar rechts-extremistische chatgroepen van politie-agenten en medewerkers van veiligheidsdiensten. In Berlijn vergeleken politieagenten moslims met apen en vluchtelingen met verkrachters of ratten. Ook schreven ze elkaar over geweldsfantasieën, melde ARD-programma 'Monitor' afgelopen najaar. In Noordrijn-Westfalen startte de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz vorig jaar een onderzoek naar vier medewerkers die ze verdacht van het verspreiden van racistische hetzes in chats. In dezelfde deelstaat werden vorig jaar 29 agenten geschorst omdat ze in chatgroepen afbeeldingen van Hitler en van vluchtelingen in gaskamers met elkaar hadden gedeeld.

In Hessen werd vorig jaar een speciale onderzoeker benoemd om na te gaan hoe groot het probleem van rechts-extremisme binnen de politie daar is. In de deelstaat konden extreem-rechtse dreigbrieven worden gelinkt aan politiebureaus in Frankfurt en Wiesbaden. Voor die dreigbrieven is inmiddels een verdachte uit Berlijn opgepakt, die nooit bij de politie heeft gewerkt, maar mogelijk via telefonische aanvragen bij de politie aan de benodigde vertrouwelijke informatie is gekomen. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Podcast Achtung!: Extreemrechts in Duitsland

Hoe gevaarlijk is extreemrechts in Duitsland en welke rol speelt de AfD? Podcast van het Duitslandweb-team.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger