Duitslandweb logo Duitslandweb

29 agenten in NRW geschorst om extreem-rechtse chats

Kort nieuws - 16 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Noordrijn-Westfalen zijn 29 politieagenten geschorst omdat ze in chatgroepen afbeeldingen van Hitler en van vluchtelingen in gaskamers met elkaar deelden. Het gaat hier niet meer om incidenten, aldus NRW-minister van Binnenlandse Zaken Reul.

Tegen de agenten loopt nu een onderzoek wegens rechts-extremistische propaganda. 25 van de geschorste politiemensen zijn in dienst van het hoofbureau in Essen, anderen werken bij onder meer de recherche en de politie-opleiding van NRW. Een van de chatgroepen bestaat al sinds 2012, een andere sinds 2015.

Minister van Binnenlandse Zaken in NRW Herbert Reul gaat ervan uit dat er meer zaken aan het licht zullen komen. De 29 agenten die nu zijn geschorst, liepen tegen de lamp na onderzoek van één mobiele telefoon. Bij kantoor- en huiszoekingen zijn vandaag meer telefoons in beslag genomen die nu ook worden onderzocht. De minister heeft een speciale onderzoeker benoemd die rechts-extremisme binnen de politie in Noordrijn-Westfalen moet onderzoeken.

In augustus werd bekend dat de Duitse politiediensten in het eerste halfjaar van 2020 te maken hebben gehad met veertig nieuwe verdenkingen van rechtsextremisme in de eigen gelederen. In Hessen werd in juli een speciale onderzoeker benoemd om na te gaan hoe groot het probleem van rechts-extremisme binnen de politie daar is. In Hessen konden extreem-rechtse dreigbrieven worden gelinkt aan bureaus in Frankfurt en Wiesbaden en ontstond het vermoeden van een extreem-rechts netwerk binnen de politie in de deelstaat. Lees meer bij FAZ.net en tagesschau.de

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De nazivergelijking

De nazivergelijking

Fietsend op de stoep in Berlijn hoort Merlijn Schooneboom het zichzelf tot zijn schrik op een onbewaakt ogenblik mompelen: 'Nazi'.

Lees meer

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Juridische zaken en medische gegevens worden in Duitsland nog vaak per fax verstuurd. Waarom? Aflevering 6: de fax

Lees meer

De dorpsrappers

De dorpsrappers

'In de rustieke straat van onze Kita is een sneeuwwitte villa verrezen, inclusief fontein, zwembad en een zwarte Porsche voor de deur.'

Lees meer

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Meer over 'Weltfrauentag' - en de schijnwerper op vijf vrouwen die ons opvielen afgelopen jaar.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger