Duitslandweb logo Duitslandweb

Seehofer wil geen extern onderzoek naar racisme bij politie

Kort nieuws - 21 september 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Horst Seehofer (CSU) van Binnenlandse Zaken wil niets weten van een onderzoek naar racisme binnen de Duitse politie. Dit ondanks een nieuwe reeks aan incidenten. 

Seehofer heeft afgelopen weekend verklaard dat hij nog steeds geen onderzoek naar racisme bij de Duitse politie wil. In plaats daarvan stelt hij een breder onderzoek naar racisme in de gehele maatschappij voor. "Dit vereist een veel bredere aanpak voor de samenleving als geheel, en daar werken we aan", liet Seehofer aan Bild am Sonntag weten. Daarnaast zal de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz eind deze maand een rapport over racisme en extremisme bij de veiligheidsautoriteiten presenteren.

Vanuit coalitiepartner SPD gaan inmiddels stemmen op om in deelstaten waar de sociaaldemocraten regeren een eigen onderzoek naar racisme bij de politie te doen.

Seehofer heeft in juli ook al laten weten dat er geen studie naar racisme bij de politie komt. Hij vindt zo'n onderzoek niet zinvol, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De vice-voorzitter van de CDU/CSU-fractie in de Bondsdag is het met Seehofer eens. Zo'n studie is methodologisch nauwelijks goed uit te voeren, meent hij.

De discussie over een onderzoek naar racisme bij de politie laait op na een nieuwe reeks incidenten. In Noordrijn-Westfalen zijn vorige week 29 politieagenten geschorst omdat ze nazistische en racistische berichten met elkaar deelden. Tegen de agenten loopt een onderzoek wegens rechts-extremistische propaganda. Minister van Binnenlandse Zaken in NRW Herbert Reul gaat ervan uit dat er meer zaken aan het licht zullen komen.

Afgelopen vrijdag zijn ook in Mecklenburg-Voorpommern twee politiemensen geschorst omdat ze racistische en rechtsextremistische chatberichten uitgewisseld hebben. Tegen twee andere agenten zijn disciplinaire maatregelen genomen. In totaal worden achttien politiemedewerkers in de deelstaat ervan verdacht rechtsextreem gedachtegoed te hebben verspreid. Lees meer bij Der Tagesspiegel

In augustus werd al bekend dat de Duitse politiediensten in het eerste halfjaar van 2020 te maken hebben gehad met veertig nieuwe verdenkingen van rechtsextremisme in de eigen gelederen. In Hessen werd in juli een speciale onderzoeker benoemd om na te gaan hoe groot het probleem van rechts-extremisme binnen de politie daar is. In de deelstaat konden extreem-rechtse dreigbrieven worden gelinkt aan politiebureaus in Frankfurt en Wiesbaden en ontstond het vermoeden van een extreem-rechts netwerk binnen de politie in de deelstaat. Lees meer bij Der Tagesspiegel en Der Spiegel

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De nazivergelijking

De nazivergelijking

Fietsend op de stoep in Berlijn hoort Merlijn Schooneboom het zichzelf tot zijn schrik op een onbewaakt ogenblik mompelen: 'Nazi'.

Lees meer

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Warum, wieso: faxen Duitsers nog zoveel?

Juridische zaken en medische gegevens worden in Duitsland nog vaak per fax verstuurd. Waarom? Aflevering 6: de fax

Lees meer

De dorpsrappers

De dorpsrappers

'In de rustieke straat van onze Kita is een sneeuwwitte villa verrezen, inclusief fontein, zwembad en een zwarte Porsche voor de deur.'

Lees meer

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Internationale Vrouwendag: Deze vrouwen vielen ons op

Meer over 'Weltfrauentag' - en de schijnwerper op vijf vrouwen die ons opvielen afgelopen jaar.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger