Opmerkelijk: Duitse rechters redden de wereld niet
Constitutioneel Hof wil geen proces tegen deeltjesversneller

Achtergrond - 10 maart 2010

Het lot van de gehele wereld lag deze week in handen van Duitse rechters. Dat meende een Duitse vrouw die een zaak aanspande tegen de deeltjesversneller in Genève. Zij is bang dat de kleine zwarte gaten die daar worden gecreëerd de aarde zullen vernietigen en wil dat Duitsland tegen dit project optreedt.

Opmerkelijk: Duitse rechters redden de wereld niet
© flickr.com/JohnMcNab
De deeltjesversneller zou kleine zwarte gaten creëren.

De deeltjesversneller is een project van CERN, de Europese organisatie voor kernfysisch onderzoek. Deeltjes botsen daar met een hoge snelheid op elkaar om de oerknal te simuleren. Wetenschappers hopen zo meer te weten te komen over het ontstaan van het heelal. Zij discussiëren momenteel over een theorie die stelt dat dit experiment driehonderd tot vierhonderd kleine zwarte gaten oplevert.

Zwarte gaten

Sommige mensen zijn bang dat deze zwarte gaten de zon kunnen vernietigen. Voor de in Zürich woonachtige Duitse een reden om een proces bij het Constitutioneel Hof, het hoogste gerechtshof in Duitsland, aan te spannen. Zij wil de Duitse staat verplichten tegen het project op te treden. Totdat de wetenschap de dreiging van een vernietiging van de aarde empirisch heeft weerlegd, zou het project stil moeten liggen.

Deze poging om de wereld van de ondergang te redden vond geen gehoor bij het Constitutioneel Hof. De rechtbank maakte gisteren bekend haar verzoek om een uitspraak niet in behandeling te nemen.

Overigens wordt de versneller eind 2011 een jaar lang stilgelegd vanwege veiligheidsredenen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger