Opmerkelijk: Ossi’s zijn geen etnische groep
Rechter vindt dat Oost-Duitsers te weinig kenmerken delen

Achtergrond - 16 april 2010

Ossi’s zijn gewoon Duitsers. Dat meldden Duitse media vrijdag na de uitspraak van een rechtbank in Stuttgart. Volgens de rechter vormen Oost-Duitsers geen aparte etniciteit en kunnen zij zich niet beroepen op wetten tegen discriminatie. Het proces was aangespannen door een vrouw die bij een sollicitatie werd afgewezen omdat ze Ossi is.

Opmerkelijk: Ossi’s zijn geen etnische groep
© dpa/picture-alliance
De opmerking die Gabriela S. op haar sollicitatie terugvond.

Afgelopen zomer solliciteerde Gabriela S. bij een firma in Stuttgart die ramen produceert. Ze werd afgewezen. Het bedrijf stuurde haar sollicitatiebrief terug met daarop de aantekening ‘ – Ossi'. Gabriela liet het er niet bij zitten en spande een proces aan. Ze vindt dat het bedrijf de wet op gelijke behandeling overtreedt. Volgens deze wet mag niemand vanwege zijn etnische afkomst worden benadeeld.

 

De rechter gaf Gabriela S. gisteren geen gelijk. Volgens het hof drukt een eigen etniciteit zich uit in gemeenschappelijke traditie, taal, religie, of kleding. Behalve het voormalige DDR-grondgebied ontbreekt het Ossi’s aan de overige kenmerken, aldus de rechter. “Etniciteit betekent meer dan regionale herkomst.”

 

Volgens het bedrijf uit Stuttgart was de sollicitatie door een vergissing teruggestuurd. Het minteken op de sollicitatie sloeg volgens de bedrijfsleider op de gebrekkige kwalificaties van de sollicitant. Daarnaast was het woord Ossi positief bedoeld, het bedrijf heeft juist goede ervaringen met werknemers uit Oost-Duitsland. In de Frankfurter Allgemeine zegt de bedrijfsleider honderd beledigende telefoontjes te hebben gehad en klanten te verliezen door alle media-aandacht, een “heksenjacht”.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger