Opmerkelijk: Media-actie voor Wikileaks
Duitse media eisen einde aan vervolging

Achtergrond - 16 december 2010

Meerdere Duitse media hebben vandaag een appèl tegen de criminalisering van Wikileaks gepubliceerd. Volgens de initiatiefnemers is het internet een nieuwe vorm van informatievoorziening en verdienen websites dezelfde rechten als kranten en tijdschriften. Ze eisen dat Wikileaks met rust wordt gelaten.

Opmerkelijk: Media-actie voor Wikileaks
© TAZ
Duitse media eisen een einde aan de vervolging van Wikileaks.

De oproep werd vandaag gelijktijdig gepubliceerd door de Duitse dagbladen Tageszeitung (taz), Frankfurter Rundschau en Der Tagesspiegel, het weekblad Der Freitag en cultuurmagazine Perlentaucher.de.

Sinds Wikileaks geheime berichten van Amerikaanse ambassades publiceerde staat de website onder grote druk. Volgens de media die de oproep ondersteunen zien de Verenigde Staten de Wikileaks-medewerkers als terroristen en wordt de website aangevallen door anonieme hackers. “Deze aanvallen zijn een reactie op de publicaties van een journalistiek medium. Men kan kritiek hebben op deze publicaties maar wij keren ons tegen iedere vorm van censuur”, aldus de ondertekenaars van de open brief.

Volgens de initiatiefnemers beperkt de vrijheid van meningsuiting zich niet tot media als kranten en televisie. “Internet is een nieuwe vorm van informatieverspreiding. Het moet dezelfde bescherming genieten als klassieke media.” De Duitse media die de oproep steunen vinden dat “de journalistiek niet alleen het recht maar ook de opdracht heeft om de staat te controleren en opheldering te verschaffen over het handelen van regeringen.”

Eén van de initiatiefnemers, de Tageszeitung, vroeg alvast aan haar lezers waar Julian Assange, oprichter van Wikileaks, na zijn vrijlating kon onderduiken. Bij enkele lezers mag Assange op de bank slapen, inclusief ontbijt. Een andere lezer schreef: “We hebben net onze logeerkamer voor Assange klaargemaakt. Hij kan komen wanneer hij wil en mag ook onze computer gebruiken”, aldus de Tageszeitung vandaag.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger