Duitslandweb logo Duitslandweb

Twee vermoedelijke nazimisdadigers in de herfst voor de rechter

Kort nieuws - 4 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In de herfst beginnen rechtszaken tegen twee hoogbejaarden die worden verdacht van misdaden onder het naziregime. Een vrouw van 96 en een man van 101 jaar oud zijn aangeklaagd voor medeplichtigheid aan moord. Ze werkten tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp.

De 96-jarige vrouw staat terecht in Itzehoe in Sleeswijk-Holstein. Ze zou hebben gewerkt als secretaresse in concentratiekamp Stutthof. De 101-jarige man heeft volgens de openbaar aanklager in Neuruppin (Brandenburg) gewerkt als kampbewaker in Sachsenhausen.

Justitie in Duitsland heeft de ambitie om alle nog levende nazimisdadigers voor de rechter te krijgen. In totaal worden momenteel negen zaken door verschillende openbaar aanklagers in Duitsland behandeld. Naar zes andere verdachten loopt een vooronderzoek.

De verdachten zijn allemaal boven de 95 jaar oud en werden allen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ingezet als bewakers van concentratiekampen. Het bewaken van een kamp kan als medeplichtigheid aan moord worden beoordeeld, en moord verjaart niet in Duitsland. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Nationaal-socialisme':

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken

Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

De vermoorde componist

De vermoorde componist

Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.


Lees meer

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Tijdlijn 'Kriegsende' in Duitsland

Wat gebeurde er in Duitsland in de tijd voor en na de ondergang van het nazi-regime in 1945?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger