Door nazi's geroofd kind eist schadevergoeding
Kort nieuws - 21 juni 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebAls jongen van zes jaar werd Hermann Lüdeking begin jaren veertig geadopteerd door een nationaal-socialistisch gezin. De nazi's hadden hem bij zijn ouders weggehaald, waarschijnlijk komt hij uit Oost-Europa. Nu eist hij een schadevergoeding.
Lüdeking (82) is een van vermoedelijk 250.000 kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's werden geroofd uit Polen, Rusland, Tsjecho-Slowakije, Slovenië en Noorwegen. De roof maakte deel uit van het Lebensborn-project van SS'er Heinrich Himmler, dat voor zoveel mogelijk blonde, 'raszuivere' kinderen moest zorgen. De ouders van de geroofde kinderen werden vermoord of moesten dwangarbeid verrichten. De kinderen kregen een Duitse naam, mochten hun eigen taal niet meer spreken en werden bij partijgetrouwe echtparen ondergebracht. Lüdeking weet niet wie zijn ouders waren en wat er met hen gebeurd is.
De vereniging Geraubte Kinder dringt al jaren aan op een schadevergoeding voor deze kinderen. Het daarvoor verantwoordelijke ministerie van Financiën heeft echter in 2014 besloten geen individuele schadevergoedingen uit te keren en blijft daar bij. Lüdeking heeft nu besloten alsnog een aanklacht in te dienen, hij doet dat vandaag bij de rechtbank in Keulen. Als hij gelijk krijgt, kan dat een precedent scheppen voor alle andere geroofde kinderen. Lees meer bij tagesschau.de
Lees meer over 'Nationaal-socialisme':
Museum Die Villa_: 'Hoe meer debat, hoe beter'
In Osnabrück is het museum over de omstreden nazi-jurist Calmeyer geopend. Journalist Ingrid Bosman bracht er een bezoek.
Nazi-bouwwerk Prora in toeristisch jasje gestoken
Na decennia van leegstand en verpaupering is het megalomane nazi-bouwwerk op het Duitse eiland Rügen omgebouwd tot een luxe vakantieoord.
'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'
Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.
De vermoorde componist
Merlijn Schoonenboom stuit in Rostock bij toeval op de muziek van Dick Kattenburg, een Nederlandse componist die in Auschwitz is vermoord.
Reacties
Ik vrees dat er tenminste de komende 100 jaar een enorme vloek op dit onderwerp zal blijven rusten. Al is het maar omdat ik sterk de indruk heb dat het Lebensbornproject ( individueel ) door is blijven lopen tot na de oorlog.