Opmerkelijk: Eerste dönerbeurs in Berlijn
Automatische dönersnijder grote ster op kebabbeurs

Achtergrond - 29 maart 2010

Waar Nederlanders dol zijn op hun shoarma, zweren Duitsers bij een broodje döner. De Turkse Dönerproducenten in Europa hielden zaterdag voor het eerst een vakbeurs voor het broodje vlees, in dönerhoofdstad Berlijn.

Opmerkelijk: Eerste dönerbeurs in Berlijn
© flickr.com, tbee

Volgens Tarkan Tasyumruk van de Vereniging van Turkse Dönerproducenten in Europa was een bijeenkomst hoognodig. De sector maakt zich zorgen over de hevige concurrentie binnen het Duitse dönerlandschap. De dönerfabrikanten spraken in Berlijn onder meer over een betere samenwerking met de verkopers en over een hygiëne-certificaat.

 

De meeste aandacht op de beurs ging uit naar de automatische dönersnijder. Volgens verkoopleider van de machine Korkmaz Altun staat de wereld voor een dönerrevolutie. “De machine grillt een perfecte döner en snijdt hem gelijkmatig in de gewenste grootte, zonder op het vlees te niezen of baardhaar te verliezen.”

 

Duitsers bestellen jaarlijks voor 2,5 miljard euro aan döner, stelt dagblad Die Welt. Berlijn is de bakermat van het broodje vlees. In Nederland is vooral het uit het Midden-Oosten afkomstige shoarma populair. Het verschil met döner is dat shoarma wordt opgebakken nadat het vlees van de paal is gesneden. Daarnaast is döner in principe van lams- of kalfsvlees of kip gemaakt (al wordt daar veel mee gesjoemeld). Nederlandse shoarma is vaak van varkensvlees gemaakt.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger