Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse formatie lijkt al begonnen tijdens slotdebat

Kort nieuws - 24 september 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse kiezers konden donderdagavond nog eens alle partijen vergelijken tijdens het slotdebat met zeven partijen op de Duitse publieke omroepen ARD en ZDF.

De lijsttrekkers van de drie grote partijen, CDU/CSU, SPD en Groenen, hebben de afgelopen weken al vaker gedebatteerd op televisie, maar niet samen met de kleinere partijen de FDP, de AfD en Die Linke. De CSU zat nu ook apart aan tafel, in de persoon van Markus Söder. Dit bracht CDU-lijsttrekker Armin Laschet in een benarde positie; Söder is binnen de Union zijn rivaal, die al maanden aan zijn stoelpoten zaagt. Hoewel Söder zijn volle steun uitsprak aan Laschet, straalde het ongemak van Laschet af.

In het 90 minuten durende debat werden opmerkelijk veel thema's aangesproken. Opvallend was ook de omgang met AfD-lijsttrekker Alice Weidel. De meeste lijsttrekkers probeerden niet met haar in discussie te raken. De AfD wordt door alle andere partijen uitgesloten als samenwerkingspartner omdat die de AfD niet als een democratische partij beschouwen.

Lijsttrekker Christian Lindner van de FDP sprak zijn voorkeur uit voor een coalitie met CDU/CSU en de Groenen. SPD-leider Olaf Scholz wil graag met de Groenen regeren en ziet bij samenwerking met Die Linke grote inhoudelijke hobbels. Annalena Baerbock wilde geen voorkeur uitspreken en sluit alleen de AfD uit. Armin Laschet van de CDU sluit zowel de AfD als Die Linke uit. Lees meer bij Tagesschau en luister naar de analyse van Marja Verburg bij Met het oog op morgen

Zondagavond, na de stembusgang, treffen de politici van alle partijen zich nog eens op tv, tijdens de zogenoemde 'Elefantenrunde'.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2021':

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.

Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.

Lees meer

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP in de formatie tussen SPD en Groenen.

Lees meer

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

Berlijn koerst aan op stoplichtcoalitie

SPD, Groenen en FDP gaan komende week verder onderhandelen. De CDU/CSU is in een pijnlijke machtsstrijd verwikkeld.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger