Duitslandweb logo Duitslandweb

Legalisering wiet in Duitsland lijkt kwestie van tijd

Kort nieuws - 12 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse formatie is in volle gang. Duitsland lijkt aan te koersen op een stoplichtcoalitie met de SPD, de Groenen en de FDP. Eén thema waar de drie partijen het grotendeels over eens zijn, is het legaliseren van wiet.

Hoewel er vrijwel niets naar buiten komt over de onderhandelingen tussen de SPD, de Groenen en de FDP - zelf spreken ze van 'vertiefte Sondierungen' (verdiepende, verkennende gesprekken) - is hun standpunt over cannabislegalisering bekend. Zowel de Groenen als de liberale FDP hebben een gereguleerde verkoop van cannabis in het verkiezingsprogramma staan. De SPD wil eerst met proefprojecten uitproberen hoe de verkoop goed gereguleerd kan worden. Bovendien willen de drie partijen dat mensen met kleine hoeveelheden wiet op zak niet langer strafrechtelijk vervolgd worden. 

FDP-voorzitter Christian Lindner noemde de legalisering van wiet het enige thema waar zijn partij het eenvoudig over eens kan worden met de SPD en de Groenen. Kanselierskandidaat van de sociaaldemocraten Olaf Scholz gaf in gesprek met omroep ARD aan altijd zeer sceptisch te zijn geweest, maar dat hij zich heeft laten overtuigen door de jeugdorganisatie van de SPD om meer tolerantie te ontwikkelen.

De plannen roepen weerstand op bij de politievakbonden. Voorzitter van de politievakbond GdP Oliver Malchow waarschuwde in de Neue Osnabrücker Zeitung dat er met de legalisering van wiet naast alcohol een tweede gevaarlijke maar gebagatalliseerde drug legaal wordt. Volgens hem kan de consumptie van cannabis met name bij jongeren tot aanzienlijke gezondheidsproblemen en sociale conflicten leiden. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

bart wakker - 12 oktober 2021 14:14

Altijd weer verbazingwekkend hoe politiebazen op de stoel van sociologen en psychologen gaan zitten en hierover een mening hebben, in plaats van de wet, ook als die verandert, gewoon uit te voeren.

Men zou bijna denken dat de politie er zelf een belang bij heeft, de status quo van onderdrukking van grote groepen jongeren in stand te houden.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 8: Oost-Duitsland en de Freikörperkultur

Lees meer

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Nieuwe Bondsdag komt voor het eerst bijeen

Dinsdag komt de nieuw gekozen Bondsdag voor het eerst bijeen. Met 736 zetels is het de grootste ooit.

Lees meer

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

Formatiegesprekken SPD, Groenen en FDP van start

De formatie verloopt voortvarend, maar SPD, Groenen en FDP hebben nog harde noten te kraken.

Lees meer

Ampelmann

Ampelmann

Terug van weggeweest: de column van Carsten Brzeski. Ditmaal over de lastige positie van de FDP in de formatie tussen SPD en Groenen.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger