Duitslandweb logo Duitslandweb

Legalisering wiet in Duitsland lijkt kwestie van tijd

Kort nieuws - 12 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse formatie is in volle gang. Duitsland lijkt aan te koersen op een stoplichtcoalitie met de SPD, de Groenen en de FDP. Eén thema waar de drie partijen het grotendeels over eens zijn, is het legaliseren van wiet.

Hoewel er vrijwel niets naar buiten komt over de onderhandelingen tussen de SPD, de Groenen en de FDP - zelf spreken ze van 'vertiefte Sondierungen' (verdiepende, verkennende gesprekken) - is hun standpunt over cannabislegalisering bekend. Zowel de Groenen als de liberale FDP hebben een gereguleerde verkoop van cannabis in het verkiezingsprogramma staan. De SPD wil eerst met proefprojecten uitproberen hoe de verkoop goed gereguleerd kan worden. Bovendien willen de drie partijen dat mensen met kleine hoeveelheden wiet op zak niet langer strafrechtelijk vervolgd worden. 

FDP-voorzitter Christian Lindner noemde de legalisering van wiet het enige thema waar zijn partij het eenvoudig over eens kan worden met de SPD en de Groenen. Kanselierskandidaat van de sociaaldemocraten Olaf Scholz gaf in gesprek met omroep ARD aan altijd zeer sceptisch te zijn geweest, maar dat hij zich heeft laten overtuigen door de jeugdorganisatie van de SPD om meer tolerantie te ontwikkelen.

De plannen roepen weerstand op bij de politievakbonden. Voorzitter van de politievakbond GdP Oliver Malchow waarschuwde in de Neue Osnabrücker Zeitung dat er met de legalisering van wiet naast alcohol een tweede gevaarlijke maar gebagatalliseerde drug legaal wordt. Volgens hem kan de consumptie van cannabis met name bij jongeren tot aanzienlijke gezondheidsproblemen en sociale conflicten leiden. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

bart wakker - 12 oktober 2021 14:14

Altijd weer verbazingwekkend hoe politiebazen op de stoel van sociologen en psychologen gaan zitten en hierover een mening hebben, in plaats van de wet, ook als die verandert, gewoon uit te voeren.

Men zou bijna denken dat de politie er zelf een belang bij heeft, de status quo van onderdrukking van grote groepen jongeren in stand te houden.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger