Duitslandweb logo Duitslandweb

Nederlandse firma koopt resten Duitse spoorbrug
Dömitzer Eisenbahnbrücke symbool voor verdeling Oost en West

Achtergrond - 12 april 2010

Een vastgoedbedrijf uit Arnhem heeft op een veiling zaterdag in Berlijn de 550 meter lange Dömitzer Eisenbahnbrücke gekocht. De brug werd in de oorlog verwoest en nooit herbouwd omdat de ene helft in West- en de andere helft in Oost-Duitsland staat. De spoorbrug staat symbool voor de naoorlogse scheiding tussen Oost en West.

Nederlandse firma koopt resten Duitse spoorbrug
© Afb.: Wikipedia/Torsten Bätge
De beroemde spoorbrug bij Dömitz is door een Arnhemse firma gekocht.

Na een telefonische biedingstrijd van een half uur met een onderneming uit Hannover nam het Nederlandse vastgoedbedrijf de spoorbrug over van de Deutsche Bahn. De brug kostte de firma 305.000 euro, meer dan vijftien keer de startprijs van 19.800 euro, aldus Der Spiegel. Wie de nieuwe eigenaar is en wat zijn plannen zijn met de brug, is vooralsnog onduidelijk. "Het gaat om een vastgoedbedrijf uit Arnhem", is het enige dat Mark Karhausen van het veilinghuis Karhausen tegenover Duitslandweb wil zeggen.

De kapotte brug staat symbool voor de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland. De verbinding over de Elbe bij Dömitz, een klein plaatsje in Noord-Duitsland, werd in de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden verwoest. De Duitse deling verhinderde een wederopbouw van de treinverbinding. Terwijl de DDR de overgebleven delen in 1987 neerhaalde, kreeg het restant van de brug aan de westkant van de Elbe de status van monument. Pogingen om de brug na de hereniging te herstellen liepen op niets uit.

De veiling van de brug wekte bedenkingen bij de lokale bewoners. De Freundeskreis Dömitzer Eisenbahnbrücke wil dat de monumentenstatus behouden blijft. De nieuwe eigenaar zou al hebben laten weten dat hij hiertoe bereid is, aldus de Süddeutsche Zeitung. De Dömitzer Elbebrücke, die tussen 1871 en 1873 werd gebouwd, is volgens de vriendenkring een uitgesproken voorbeeld van de opkomende industriële architectuur. De vereniging biedt de nieuwe eigenaar haar kennis en medewerking aan bij de ontwikkeling van een nieuwe functie voor de brug.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger