Spoorbrug Dömitz heropent als monument
Kort nieuws - 25 augustus 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe 150 jaar oude spoorbrug over de Elbe bij Dömitz wordt vrijdag heropend als begaanbaar monument. De Dömitzer Eisenbahnbrücke was lange tijd een symbool van de Duitse deling omdat de brug in 1945 werd verwoest en nooit meer werd hersteld. De ene kant van de brug ligt in West-Duitsland en de andere kant in Oost-Duitsland.
In 2010 kocht de Nederlandse ondernemer Toni Bienemann uit Arnhem de vervallen brug op een veiling. (Lees het interview met hem op Duitslandweb: 'In het bruggenhoofd kan misschien een ijscotent'. ) Met zijn bedrijf Peja heeft hij meerdere monumentale gebouwen opgekocht in Oost-Duitsland.
Het bruggenhoofd en de pijlers op de westelijke oever van de Elbe zijn gedeeltelijk gerenoveerd en de eerste vier brugpijlers zijn nu begaanbaar gemaakt. Ze worden aangeprezen als 'skywalk' die bezoekers een mooi uitzicht over de uiterwaarden van de Elbe biedt. Uiteindelijk moet de bezoeker ook de overige twaalf pijlers kunnen betreden en over de brug tot aan de rivier kunnen lopen. De financiering van dit plan is nog niet rond. Lees meer bij NDR
Lees meer over 'Geschiedenis':
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht
Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.
Graphic novels: herdenken in stripvorm
Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.
Reacties
Geen reacties aanwezig