
Spoorbrug Dömitz heropent als monument
Kort nieuws - 25 augustus 2023 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe 150 jaar oude spoorbrug over de Elbe bij Dömitz wordt vrijdag heropend als begaanbaar monument. De Dömitzer Eisenbahnbrücke was lange tijd een symbool van de Duitse deling omdat de brug in 1945 werd verwoest en nooit meer werd hersteld. De ene kant van de brug ligt in West-Duitsland en de andere kant in Oost-Duitsland.
In 2010 kocht de Nederlandse ondernemer Toni Bienemann uit Arnhem de vervallen brug op een veiling. (Lees het interview met hem op Duitslandweb: 'In het bruggenhoofd kan misschien een ijscotent'. ) Met zijn bedrijf Peja heeft hij meerdere monumentale gebouwen opgekocht in Oost-Duitsland.
Het bruggenhoofd en de pijlers op de westelijke oever van de Elbe zijn gedeeltelijk gerenoveerd en de eerste vier brugpijlers zijn nu begaanbaar gemaakt. Ze worden aangeprezen als 'skywalk' die bezoekers een mooi uitzicht over de uiterwaarden van de Elbe biedt. Uiteindelijk moet de bezoeker ook de overige twaalf pijlers kunnen betreden en over de brug tot aan de rivier kunnen lopen. De financiering van dit plan is nog niet rond. Lees meer bij NDR
Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november
9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.

9 november: veel grote geschiedenis op één dag
Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?
Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert
Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.
Reacties
Geen reacties aanwezig