Duitslandweb logo Duitslandweb

Lof en kritiek op Duitse regeerakkoord

Kort nieuws - 25 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse regeerakkoord, dat de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP woensdag hebben gepresenteerd, is met zowel lof als kritiek ontvangen. Sommigen vinden de plannen niet ver genoeg gaan, anderen twijfelen eraan of ze wel te financieren zijn.

Milieu-organisaties zeggen dat met het regeerakkoord het klimaatdoel van maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde niet kan worden bereikt. De coalitiepartijen kiezen bewust voor een verdere escalatie van de klimaatcrisis, zegt Fridays for Future. Ook vindt de organisatie het "een schandaal" dat de CO2-prijs niet wordt verhoogd.

Volgens de Deutsche Umwelthilfe draagt het akkoord duidelijk de handtekening van de autoproducenten en hun lobby. Greenpeace bekritiseert het verkeersbeleid van de aankomende regering. Het Wereldnatuurfonds prijst het coalitieverdrag juist als "een solide basis voor een nieuwe start in een duurzame toekomst". Ook de Duitse natuurbeschermingsorganisatie BUND is positief.

Sociale organisatie VdK is deels tevreden over het akkoord, maar vindt het jammer dat het geen grondige hervorming van het systeem van ziekenfondsen en particuliere verzekerden bevat. Vakbond Ver.di ziet geen verbetering van het belastingbeleid, dat eerlijker georganiseerd zou moeten worden. De dienstenvakbond is wel positief over andere sociale maatregelen en over de geplande bonus voor zorgpersoneel.

De Deutsche Städte- und Gemeindebund vraagt zich af of alle plannen wel te financieren zijn en noemt het regeerakkoord daarover "deels vaag". Het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) vindt de plannen om jaarlijks 400.000 woningen bij te bouwen wel erg ambitieus. Ook maakt het instituut zich zorgen over de betaalbaarheid van de klimaatplannen. 

Het Lesben- und Schwulenverband (LSVD) is blij met het regeerakkoord. Dat bevat maatregelen die voor een duidelijk merkbare verbetering van de rechten van LHBTI'ers zullen zorgen, zegt de LSVD, zoals betere bescherming tegen discriminatie en een aanpassing van het familierecht. Het Deutsche Hanfverband is tevreden over de legalisering van de gereguleerde verkoop van cannabis. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

SPD, Groenen en FDP presenteren regeerakkoord

Corona terugdringen en een ambitieus klimaatbeleid: dat ziet de nieuwe stoplichtcoalitie als belangrijkste taken.

Lees meer

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger