Duitslandweb logo Duitslandweb

Lof en kritiek op Duitse regeerakkoord

Kort nieuws - 25 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse regeerakkoord, dat de coalitiepartijen SPD, Groenen en FDP woensdag hebben gepresenteerd, is met zowel lof als kritiek ontvangen. Sommigen vinden de plannen niet ver genoeg gaan, anderen twijfelen eraan of ze wel te financieren zijn.

Milieu-organisaties zeggen dat met het regeerakkoord het klimaatdoel van maximaal 1,5 graad opwarming van de aarde niet kan worden bereikt. De coalitiepartijen kiezen bewust voor een verdere escalatie van de klimaatcrisis, zegt Fridays for Future. Ook vindt de organisatie het "een schandaal" dat de CO2-prijs niet wordt verhoogd.

Volgens de Deutsche Umwelthilfe draagt het akkoord duidelijk de handtekening van de autoproducenten en hun lobby. Greenpeace bekritiseert het verkeersbeleid van de aankomende regering. Het Wereldnatuurfonds prijst het coalitieverdrag juist als "een solide basis voor een nieuwe start in een duurzame toekomst". Ook de Duitse natuurbeschermingsorganisatie BUND is positief.

Sociale organisatie VdK is deels tevreden over het akkoord, maar vindt het jammer dat het geen grondige hervorming van het systeem van ziekenfondsen en particuliere verzekerden bevat. Vakbond Ver.di ziet geen verbetering van het belastingbeleid, dat eerlijker georganiseerd zou moeten worden. De dienstenvakbond is wel positief over andere sociale maatregelen en over de geplande bonus voor zorgpersoneel.

De Deutsche Städte- und Gemeindebund vraagt zich af of alle plannen wel te financieren zijn en noemt het regeerakkoord daarover "deels vaag". Het Institut der deutschen Wirtschaft (IW) vindt de plannen om jaarlijks 400.000 woningen bij te bouwen wel erg ambitieus. Ook maakt het instituut zich zorgen over de betaalbaarheid van de klimaatplannen. 

Het Lesben- und Schwulenverband (LSVD) is blij met het regeerakkoord. Dat bevat maatregelen die voor een duidelijk merkbare verbetering van de rechten van LHBTI'ers zullen zorgen, zegt de LSVD, zoals betere bescherming tegen discriminatie en een aanpassing van het familierecht. Het Deutsche Hanfverband is tevreden over de legalisering van de gereguleerde verkoop van cannabis. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger