Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse horeca alleen voor gevaccineerden met booster of test

Kort nieuws - 7 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering en de deelstaten hebben besloten dat binnenkort 2G-plus in de horeca gaat gelden. Alleen gevaccineerden en genezenen die een bewijs van een test of een boostervaccinatie hebben, mogen naar cafés en restaurants. De aanvullende maatregelen moeten de snelle verspreiding van de omikron-variant van Sars-Cov-2 afremmen. 

2G-plus in de gastronomie betekent dat alleen mensen met een boostervaccinatie zonder test horecagelegenheden kunnen bezoeken. Ongevaccineerden kunnen al langer niet meer in de horeca terecht. Saksen-Anhalt doet niet mee met het 2G-plus-beleid. Daar geldt 2G.

Regering en deelstaten hebben ook besloten dat de quarantaine van contactpersonen wordt verkort van 14 dagen naar 10 dagen. Na 7 dagen kan de quarantaine worden beëindigd met een negatieve test. Contactpersonen die al een boostervaccinatie hebben, hoeven binnenkort helemaal niet in quarantaine.

Zorgpersoneel mag na vijf dagen de quarantaine met een negatieve test beëindigen, mits de persoon 48 uur klachtenvrij is. Scholieren kunnen hun quarantaine ook al na vijf dagen beëindigen met een negatieve test. Dit kan omdat zij op school regelmatig worden getest.

Voor niet-essentiële winkels blijft de 2G-regel gelden (alleen toegang voor gevaccineerden of genezenen) en het dringende advies om FFP2-mondkapjes te dragen. Lees meer bij Tagesschau 

Reacties

Jan van Steen - 12 januari 2022 21:02

Wij willen met onze kinderen (allen al een boosterprik gehad) en onze kleinkinderen (waarvan 1 de boosterprik heeft gehad en 2 kinderen onder de 18 jaar zijn, maar wel 2x gevaccineerd zijn) naar Emmerich. Welke regels gelden voor de 2,die nog geen booster hebben kunnen krijgen ?

Reageer
Maaike - 12 januari 2022 20:15

Als je langer dan 6 maanden geleden Corona hebt gehad en daardoor maar 1 vaccinatie, geldt dat in Duitsland als volledig gevaccineerd?

Reageer
Nancy - 12 januari 2022 18:56

Ik heb begin 2021 corona gehad, ben in juni gevaccineerd (1x) en heb half december m'n booster gehaald. Kan ik zonder testen dan naar binnen?

Reageer
Sandra Nancy - 15 januari 2022 10:55

Ja als je meer dan 2 weken geleden je booster hebt gehad is er geen probleem. Ik was vorig weekend in dusseldorf daar werkte het certificaat van de booster nog niet (5 jan geboosterd) de app ziet dit dan als 2de vaccinatie, terwijl in de Duitse warn app is te zien bij je eerste certificaat dat je volledig bent gevaccineerd als je ook corona hebt gehad. Ik kan nu dus niet naar de horeca in duitsland vanaf 19 Jan krijg ik weer een groen vinkje in de app.

Rob - 12 januari 2022 18:03

Of we nou nog zin hebben of niet, de Omikron-variant ontwijkt vaccinatie en immuniteit dus daarom de booster. En omdat je zelfs met booster een ander kunt besmetten is er minder ruimte voor ongevaccineerden.

Reageer
Peter Rob - 14 januari 2022 22:18

Maakt niks uit, ik vindt elk persoon de ruimte moet geven of je gevaccineerd bent of niet? Omdat je alsnog besmet of ziek kan worden met het virus,

Het slaat gewoon helemaal nergens op!

Ik vindt iedereen welkom is, zonder vaccinatie plicht en test!

Peter - 11 januari 2022 20:05

Succes met die regels!

Ik laat me lekker niet meer prikken met die troep!

Zoek het lekker maar uit, want dit is geen oplossing!

Moet keer afgelopen zijn en leren leven oude normaal.

Reageer
Marc Peter - 12 januari 2022 16:51

Komende week naar Berlijn, ik ben 2x gevaccineerd en bleek (toch) besmet op 29.11.21. Ik moet nu drie maanden wachten voordat ik mij mag laten boosteren. Ik lees dat Wiebke schrijft "Als de coronabesmetting na volledige vaccinatie in de afgelopen drie maanden was, dan geldt die in Noordrijn-Westfalen als booster. Of andere deelstaten daar weer andere regels voor aanhouden, weten wij op dit moment niet" maar ik kan geen actuele regels gevonden krijgen over hoe nu met 2g+. Weet iemand raad?

Iris Post Peter - 11 januari 2022 22:48

Lekker Peter

gaby wennekes - 11 januari 2022 16:32

Ik wil van 4 tot 8 februari naar Winterberg. Ik ben 9 november gevaccineerd, waardoor ik pas (na 3 maanden) 9 februari een boosterprik kan halen. Kan ik dan wel gewoon horeca binnen? En zo niet, zullen ze dan laagdrempelige dagelijkse testmogelijkheden aanbieden? De regels zijn super onduidelijk.

Reageer
Marc gaby wennekes - 11 januari 2022 22:22

regels gaan 13 januari in, tenminste in Emmerich...krreg net maail voor zondag gereserveerd,,

Wiebke Pittlik gaby wennekes - 11 januari 2022 18:19

De 2G-plus regels zijn nog maar net besloten en worden op dit moment nog door de deelstaten uitgewerkt. U zult inderdaad moeten testen en als het goed is worden die tests op veel plekken aangeboden. De regels worden in de komende weken mogelijk nog strenger, waarschuwt de Duitse regering. Ook het sluiten van de horeca wordt niet uitgesloten. De besmettingen zijn in Nederland veel hoger dan in Duitsland. Groet, de redactie

Jan - 11 januari 2022 16:19

1 prik met janssen gehad en de booster met pfizer, wanneer is mijn 2 g plus geldig in duitsland, gelijk of na 2 weken .

Reageer
Ellen Jan - 13 januari 2022 19:51

Afgelopen zaterdag de booster met Pfizer gehad na 1 prik met Janssen maar 2g+ was vandaag in Duitse check app nog niet actief. Gaf rood scherm dus direct geldig klopt niet.

Gitte Jan - 13 januari 2022 19:50

Jansen en booster zagen ze vandaag niet als 2 g plus. Kon nergens in. Ze kennen janssen niet. Meer mensen met dit probleem?

Wiebke Pittlik Jan - 13 januari 2022 13:59

De booster is gelijk geldig voor 2Gplus. Groet, de redactie

Trevor Jan - 12 januari 2022 23:45

Na 2 weken pas dus nog even wachten.

Roose Peter - 11 januari 2022 15:01

Kan iemand mij zeggen vanaf welke leeftijd deze 2G+ telt. Onze zoon is 13 jaar en 2x gevaccineerd, een boosterprik is nig niet beschikbaat of goedgekeurd voor 12 tot 18 jarigen. Moet hij dan ook extra getest worden of is het cst met 2 vaccinaties voldoende?

Reageer
Wiebke Pittlik Roose Peter - 11 januari 2022 15:51

De precieze uitwerking van 2G-plus kan per deelstaat verschillen en wordt pas in deze dagen bekend, omdat de deelstaten nu allemaal hun verordeningen aanpassen. Voor 13-jarigen zal doorgaans gelden dat ze een test nodig hebben, omdat ze dus inderdaad nog niet geboosterd zijn. Duitse 13-jarigen worden op school regelmatig getest en hebben daarom niet altijd een nieuwe test nodig (verschilt per deelstaat is onze indruk) maar dat geldt dus niet voor Nederlandse 13-jarigen. Groet, de redactie

Nicole van Swam - 11 januari 2022 13:55

Hoi wij willen 25 januari met onze zoon (6 jaar) naar Duitsland (allgau)op vakantie voor een week. Ik zie verschillende berichten, op de site van Duitsland las is dat kinderen ouder dan 6 jaar in quarantaine moeten (5dagen), ouder dan 6 jaar is bij mij 7 jaar. Kan iemand hier ons iets meer over zeggen?

Reageer
Wiebke Pittlik Nicole van Swam - 11 januari 2022 15:59

Kinderen van alle leeftijden moeten in quarantaine. Is uw kind jonger dan zes jaar, dan eindigt de quarantaine vanzelf na vijf dagen, is uw kind zes jaar of ouder dan kan de quarantaine na vijf dagen worden beëindigd met een negatieve test. Voor uw kind betekent dat dus dat het na vijf dagen quarantaine moet worden getest. Ze rekenen vanaf de zesde verjaardag van een kind, dit hebben we uitgezocht. Groet, de redactie

Tom - 11 januari 2022 13:06

Geldt 2x gevaccineerd in juni en juli + een doorgemaakte corona besmetting eind november ook als gevaccineerd en booster?

Reageer
Marc Slaats Tom - 12 januari 2022 16:53

Komende week naar Berlijn, ik ben 2x gevaccineerd en bleek (toch) besmet op 29.11.21. Ik moet nu drie maanden wachten voordat ik mij mag laten boosteren. Ik lees dat Wiebke schrijft "Als de coronabesmetting na volledige vaccinatie in de afgelopen drie maanden was, dan geldt die in Noordrijn-Westfalen als booster. Of andere deelstaten daar weer andere regels voor aanhouden, weten wij op dit moment niet" maar ik kan geen actuele regels gevonden krijgen over hoe nu met 2g+. Weet iemand raad?

Tom Tom - 12 januari 2022 11:20

Bedankt Wiebke, kan ik dit nog ergens specifiek teruglezen in de verordening of op een website. Ik wil dit aan kunnen tonen op het moment dat er naar gevraagd wordt; alvast dank!

Wiebke Pittlik Tom - 11 januari 2022 16:01

Als de coronabesmetting na volledige vaccinatie in de afgelopen drie maanden was, dan geldt die in Noordrijn-Westfalen als booster. Of andere deelstaten daar weer andere regels voor aanhouden, weten wij op dit moment niet. U kunt dit nagaan in de coronaverordening van de deelstaat die u bezoekt. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger