Opmerkelijk: Loop langs de Muur met je iPhone
Nieuwe applicatie maakt virtuele wereld zichtbaar

Achtergrond - 19 april 2010

Het nieuwste speelgoed voor Berlijnliefhebbers: wie met zijn smartphone voor de Brandenburger Tor staat, kan met de nieuwe realitybrowser ‘Layar’ de Muur weer zien.

Opmerkelijk: Loop langs de Muur met je iPhone
© Afb.: screenshot berlijn-blog.nl

Het nieuwste snufje van de Duitse ontwikkelaars Hoppala en Superimpose maakt het mogelijk de Berlijnse Muur te zien zoals hij was. ‘Layer’ maakt informatie over de omgeving zichtbaar op het scherm van de telefoon. Een ‘laag’ over de werkelijkheid dus, ofwel ‘augmented reality’. Wie door camera van zijn smartphone naar de Brandenburger Tor kijkt, kan zien waar meer dan twintig jaar geleden de uitkijktorens en grensovergangen waren.

 

De Berlijnse Muur werd na 1989 vrijwel compleet afgebroken. Slechts enkele overgebleven stukken muur en een tegellijn op de grond herinneren aan Berlijns belangrijkste symbool. Als je nu op die tegellijn loopt, kun je met de applicatie dus zien hoe die plek eruit zag, toen de Muur er nog stond.

 

De virtuele weergave van de Muur is volgens kenners nog maar het begin van een 3D-revolutie. Sinds een Nederlands bedrijf vorig jaar juni de realitybrowser ‘Layar’ introduceerde, is het aantal mogelijkheden van deze applicatie sterk toegenomen. Zo maakte makelaar Funda een layer van beschikbare huurhuizen. Layar is nu alleen nog beschikbaar voor telefoons met het besturingssysteem Android en de iPhone 3GS.

 

Op de site berlijn-blog.nl zijn meer screenshots te zien.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger