Duitslandweb logo Duitslandweb

Bloggend langs de Berlijnse Muur
Studenten fietsen langs tastbare geschiedenis

Achtergrond - 3 augustus 2009

(9 juli 2009) Toen de Berlijnse Muur viel lagen ze nog in de wieg, of zetten net hun eerste stapjes: zes Nederlandse studenten, geboren tussen 1987 en 1989 fietsen volgende week langs de route waar ooit de Muur stond. Ze worden gekoppeld aan zes studenten uit Berlijn. Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken fietst met hen mee.

Redactie Duitslandweb

 Studenten langs de MuurDe studenten doen in een weblog voor Duitslandweb.nl verslag van hun tocht. Ze onderzoeken hun eigen beeld van de geschiedenis en dat van hun medestudenten uit Berlijn. Het blog is via Duitslandweb.nl te bereiken.

Timmermans wil het belang van de gebeurtenissen in 1989 duidelijk maken aan de generatie van na 1989. “Voor mijn generatie was Oost-Berlijn het symbool van een onvrije maatschappij gebaseerd op geïnstitutionaliseerd wantrouwen tussen mensen. Voor de jongeren die met me mee gaan fietsen is Berlijn nu een hippe cultuurstad waar het goed feesten is.”

De fietstocht voert langs een aantal bijzondere plekken en bijzondere mensen. De groep spreekt onder anderen met journaliste Annemieke Hendriks, die in Berlijn woont, en met kunstenaars van de muurschilderingen van East Side Gallery. Ook ontmoeten de studenten en de staatssecretaris de broer van Günther Litfin. Litfin werd 1961 doodgeschoten toen hij de DDR wilde ontvluchten. Burgemeester Klaus Wowereit van Berlijn zal bij de historische Potsdamer Platz vertellen over de geschiedenis van zijn stad.

Aanleiding voor de fietstocht is het twintigjarig jubileum van de val van de Muur. Staatssecretaris Timmermans wil dit aangrijpen om het proces van Europese eenwording dat daar sterk door is beïnvloed onder de aandacht te brengen. “Vrijheid wordt gewonnen, en niet gegeven of ontvangen. Die boodschap wil ik de generatie van na '89 meegeven”, aldus Timmermans.

Weblog van Generatie '89

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Roemruchte 'Landshut' nog steeds niet uit hangar

Roemruchte 'Landshut' nog steeds niet uit hangar

Het Lufthansa-vliegtuig dat in 1977 werd gekaapt door terroristen, is van de sloop gered maar wacht nog steeds op een bestemming.

Lees meer

Marieke Oprel: Onteigening Duitsers vaak onterecht

Marieke Oprel: Onteigening Duitsers vaak onterecht

Duitsers in Nederland werden na de oorlog onteigend. Marieke Oprel promoveerde op haar onderzoek naar dit beleid.

Lees meer

Een kruis op de wereldcultuur

Een kruis op de wereldcultuur

Na een fel identiteitsdebat en jaren van strijd is op het Stadtschloss in Berlijn tóch een gouden kruis geplaatst.

Lees meer

8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?

8 mei, een dag van bevrijding in Duitsland?

Vrijdag staat Duitsland stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden, een gevoelige datum.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger