Duitslandweb logo Duitslandweb

20 jaar val van de Muur: Nederland viert mee
Overzicht van de activiteiten in Nederland

Achtergrond - 13 oktober 2009

Dat de Berlijnse Muur twintig jaar geleden viel gaat in Nederland niet onopgemerkt voorbij. Via Duitslandweb en valvandemuur.nl kunt u op de hoogte blijven van alle activiteiten rond deze historische gebeurtenis.

Tentoonstelling: DDR - impressies van een verdwenen republiek
Museum TwentseWelle presenteert een unieke tentoonstelling over het dagelijks leven in de DDR als Gesamtkunstwerk. Van Trabant tot marxistische woningbouw, van kleding tot televisieprogramma’s: vele onderwerpen worden verbeeld. Aan de hand van originele bruiklenen uit diverse Duitse musea zoals interieurs, auto’s, films, kleding, maquettes en foto’s wordt een beeld geschetst van het leven in dit voormalige socialistische "paradijs".
Locatie: Museum Twentse Welle, Enschede
Datum: 2 oktober 2009 t/m 28 februari 2010
Lees verder >>

Fototentoonstelling 'Behind Walls'
'Behind Walls' geeft een breed beeld van fotografie in Midden- en Oost-Europa. Fotografen van verschillende generaties legden het leven in een communistisch regime vast en de grote veranderingen die na de val van het IJzeren Gordijn plaatsvonden.
Locatie: Oude Kerk, Amsterdam
Datum: 7 oktober t/m 10 november
Lees verder >>

Tentoonstelling 'DDR - Ostalgie en Paranoia'
De val van de Muur was een proces van verval dat zich al een tijd aan het voltrekken was. De ondergang van het failliete systeem van de DDR dat was gebaseerd op angst, afluisteren en controleren, maar waarmee de inwoners van de onwerkelijke heilstaat hadden leren leven. Cultureel centrum GEMAK kijkt naar het leven voor en na de Wende, met een tentoonstelling met werk van Dora García en Maix Mayer.
Locatie: Cultureel centrum GEMAK, Den Haag
Datum: 17 oktober 2009 t/m 3 januari 2010
Lees verder >>

Studium Generale Lezing: De geschiedenis van de Muur
Veel jongeren en jongvolwassenen hebben de val van de Muur niet bewust meegemaakt. Eerstejaarsstudenten waren nog niet eens geboren toen de Muur viel. Om het geheugen op te frissen over de geschiedenis van de DDR, Berlijn en de val van de Muur spreekt de bekende Utrechtse hoogleraar Geschiedenis Maarten van Rossem over dit roerige hoofdstuk in de geschiedenis.
Spreker: dr. Maarten van Rossem
Locatie: Academiegebouw, Utrecht
Datum: 19 oktober
Lees verder >>

Tentoonstelling 'Stasi: wer Feind ist, wer anders denkt'
Wantrouwen en onderdrukking van de SED bepaalden de politiek tegenover de bevolking van de DDR. Een belangrijke steunpilaar voor het regime was de Stasi. de tentoonstelling informeert over de structuur, activiteiten en werkwijze van de Oost-Duitse veiligheidsdienst. Bijzondere aandacht wordt besteedt aan de slachtoffers van de Stasi. Ook is een medewerker van het Stasi-archief in Berlijn aanwezig om vragen te beantwoorden
Locatie: Cultureel centrum GEMAK, Den Haag
Datum: 23 oktober t/m 13 november
Lees verder >>

Studium Generale Lezing: Waarom de Muur viel
Waarom viel de Muur? Door een volksopstand of was het een diplomatiek spel? Waar Maarten van Rossem de grote lijnen schetste rond de val van de Muur en de DDR, richt historica Beatrice de Graaf zich meer op de kleinere factoren rond de vreedzame revolutie van 1989. Denk daarbij aan de rol van de vredesbeweging en de demonstraties tegen de plaatsing van kruisraketten.
Spreker: dr. Beatrice de Graaf
Locatie: Academiegebouw Utrecht
Datum: 26 oktober
Lees verder >>

UvA-bijeenkomst Twintig jaar na de val van de Muur
Staatssecretaris voor Europese Zaken Frans Timmermans, presentator Martin Šimek en documentaliste van het Duitsland Instituut Amsterdam Angelika Wendland halen persoonlijke herinneringen op aan de val van de Muur. Ook gaan ze met studenten in gesprek over de gevolgen voor Oost en West, de lessen en inzichten die de val van de muur heeft gebracht, en de betekenis van het verdwijnen van het IJzeren Gordijn.
Sprekers: Timmermans, Simek en Wendland
Locatie: Allard Pierson Museum, Oude Turfmarkt 127, Amsterdam
Datum: 27 oktober
Lees verder >>

Lezing: De Stasi, dat waren gewoon mensen
Twee jaar na de Wende wordt duidelijk, dat Susanne Schädlich's lievelingsoom als ‘spion Schäfer' jarenlang alles over de familie van zijn broer aan de Stasi heeft gerapporteerd. Elf jaar later schiet hij zich op een bankje in een park in Berlijn met een pistool in de mond. Schädlich schreef hier het boek 'Mijn oom, vriend en verrader' en vertelt erover.
Spreker: Susanne Schädlich
Locatie: Spui 25 Amsterdam
Datum: 27 oktober
Lees verder >>

Tentoonstelling Visual_Correspondents Berlin
Visual Foreign Correspondents_Berlin (VFC_Berlin) toont de impact en consequenties van het bouwen van muren, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. In het kader van het herdenkingsjaar van de val van de Berlijnse muur zijn internationaal gerenommeerde kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd om te reflecteren op de betekenis van virtuele en reële grenzen. Op ironische en poëtische wijze geven de kunstenaars hun visie over wat er met een maatschappij en haar inwoners gebeurt als grenzen omver geworpen of juist gebouwd worden.
Locatie: Melkweg, Amsterdam
Datum: 1 t/m 30 november
Lees verder >>

Studium Generale Lezing: Duitsers en Nederlanders, ruggelings verbonden
Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus en publicist, vertelt vanavond over de relatie tussen Nederland en Duitsland. Als schrijver van 'Buren? Een alternatieve geschiedenis van Duitsland/Nederland en Rusland en Europa' spreekt hij over het belang van het leren van het verleden en hoe we nu weer op een kruispunt staan. Toch hebben Nederlanders last van een Duitslandfobie, terwijl we zo ontzettend op elkaar lijken.
Spreker: dr. Thomas von der Dunk
Locatie: Academiegebouw Utrecht
Datum: 2 november
Lees verder >>

Die Wende: Filmfestival Die Wende
Een meerdaags filmprogramma in De Balie met vroege klassiekers van inmiddels gerenommeerde filmmakers die opgroeiden tijdens het communisme, en nu in vrijheid hun films kunnen produceren. Het filmprogramma is een serie van tien filmvertoningen, verspreid over vijf dagen. Iedere dag staat één land (Hongarije, Polen, Roemenië, Tsjechië of Duitsland) centraal. Uit Duitsland toont De Balie het bijzondere kortfilmprogramma Mauernblüten: zeven afwisselende films, die allen op hun eigen manier de beperking van levensruimte van inwoners van de DDR door staatscontrole thematiseren.
Locatie: De Balie, Amsterdam
Datum: 2 t/m 8 november
Lees verder >>

Filmfestival: Cinema DDR - Films van achter de Muur
Met de val van de Muur op 9 november 1989 kwam ook een einde aan de DEFA, het staatsfilmbedrijf van de DDR. Het Filmmuseum vertoont films en documentaires die een unieke kijk bieden op de Oost-Duitse (film-)geschiedenis en het dagelijkse leven in de DDR.
Locatie: Filmmuseum Amsterdam
Datum: 5 november tot 3 december
Lees verder >>

Festival GO EAST - DDR in de Melkweg
Rond het Leidseplein in Amsterdam wordt het jubileum gevierd op vrijdag 6 november met het DIA-festival ‘GO EAST! DDR in de Melkweg’. Op het festival ‘GO EAST!' kunnen bezoekers in verschillende zalen kiezen uit lezingen, filmvertoningen en discussierondes. Sprekers zijn onder meer schrijver Thomas Brussig, oud-Berlijncorrespondent voor NRC Handelsblad Michel Kerres, historicus Willem Melching (UvA) en historicus en filosoof Luuk van Middelaar. Deelnemers aan GO EAST! krijgen korting op toegangskaartjes voor ‘Ein Abend in Berlin’ in Paradiso. Daar treden - aansluitend op het programma in de Melkweg - verschillende Duitse bands op.
Locatie: De Melkweg, Amsterdam
Datum: 6 november
Lees verder >>

Muziek: Ein Abend in Amsterdam
Een avond en een nacht vol Duitse popmuziek in Paradiso. Ein Abend in Amsterdam, dat in 2009 voor de derde keer plaatsvindt, biedt een vitale, eigenwijze dwarsdoorsnede van de hedendaagse Duitse popmuziek, die steunt op een optelsom van innovatie, Duitstaligheid, scherpe instrumentatie en diversiteit.
Locatie: Paradiso, Amsterdam
Datum: 6 november
Lees verder >>

Die Wende: Debat 20 jaar zonder Muur
Bekende (oud-)redacteuren van de Groene Amsterdammer komen samen voor een geanimeerde "redactievergadering" over journalistiek ten tijde van de Koude Oorlog, een debat over Duitsland na 1989 en gesproken columns. Cartoonist/columnist Martin Simek interviewt een mystery guest. Naast het hoofdprogramma wordt een Speakers Corner ingeruimd, waar schrijvers, denkers, critici en visionairen zich mogen uitspreken over twintig jaar zonder muur. De avond wordt afgesloten met een dansfeestje in Berlijnse stijl: Russendisko!
Locatie: Stadsschouwburg, Amsterdam
Datum: 7 november
Lees verder >>

Festival Niemandsland
Met de Val van de Muur én de huidige stad Berlijn als creatieve inspiratiebron wordt Utrecht op zondag verdeeld over ZONE WEST, ZONE MITTE en ZONE OST. Op ruim vijfendertig locaties zijn er concerten, lezingen, exposities, filmvertoningen en uitwisselingsprojecten. Het programma van Niemandsland begint zaterdag al met een speciale opening en aansluitend een muzikaal nachtprogramma.
Locatie: verschillende plaatsen in Utrecht
Datum: 7-9 november
Lees verder >>

Opening tentoonstelling 'Achter de Muur' door Ben Bot
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken en de eerste Nederlandse ambassadeur in de DDR, Ben Bot, opent op 9 november de overzichtstentoonstelling 'Achter de Muur'. Foto’s, voorwerpen en documenten uit het DDR-museum in Monnickendam, vertellen het verhaal van de Duitse arbeiders- en boerenstaat. In de OBA is verder de expositie 'Een ogenblik in Duitsland' van het Duits Verkeersbureau te zien. Die is het resultaat van een internationale fotowedstrijd: Fotografen uit twintig landen reisden het afgelopen jaar naar Duitsland om hun interpretatie van de Duitse deling vast te leggen.
Locatie: Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA)
Datum: 9 november
Lees verder >>

Studium Generale Lezing: Mijn koffer in Berlijn
Actrice en schrijfster Coxs Habbema vertelt als oud-Berliner over haar ervaringen met en herinneringen aan Oost-Berlijn voor en na de val van de Muur. Wie speelden een rol bij de val van de Muur? Hoe ontstond de Wende? Vanavond staat in het teken van het leven van de gewone DDR-burger. Welke problemen zijn er na de val van de Muur ontstaan?
Spreker: Cox Habbema
Locatie: Academiegebouw Utrecht
Datum: 9 november
Lees verder >>

Opening: 1989 - Einde van een tijdperk

Op de avond dat 20 jaar geleden de muur viel, vertellen journaliste Annemieke Hendriks en directeur Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut over de bizarre situaties die ontstonden toen plotseling het IJzeren Gordijn werd geopend. Aansluitend opent de Duitse politiek tekenaar Berndt A. Skott wordt de tentoonstelling 1989, einde van een tijdperk en wordt de vernieuwde website www.duitslandweb.nl gepresenteerd. Bij de borrel treedt Sonja Markovski op.

Locatie: Persmuseum Amsterdam

Datum: 9 november, 20.00 uur

Lees verder >>

Tentoonstelling: 1989 - Einde van een tijdperk
Vanaf 9 november organiseert het Persmuseum een grote tentoonstelling over alle revolutionaire omwentelingen die twintig jaar geleden leidden tot de Val van de Muur. Bijzondere voorpagina's van kranten uit heel Europa, aangevuld met politieke tekeningen van onder anderen Fritz Behrendt en Frits Müller, tonen hoe de verschillende landen met deze gigantische omwentelingen omgingen.
Locatie: Persmuseum, Amsterdam
Datum: 9 november 2009 t/m 28 februari 2010
Lees verder >>

Filmreeks: 'Alles auf Anfang', 20 jaar na de val van de Muur, 60 jaar BRD
Twintig jaar na de val van de Muur en zestig jaar na de oprichting van de Bondsrepubliek tonen het Ketelhuis in Amsterdam en Filmhuis Lumen in Delft vier Duitse films over deze cruciale gebeurtenissen in de Duitse geschiedenis.
Locatie: Ketelhuis, Amsterdam en Lumen, Delft
Datum: 24 november t/m 17 december
Lees verder >>

Debat: Europa sinds 1989
Na de val van de Muur treden steeds meer voormalige Oostblokstaten toe tot de EU. Heeft het 'nieuwe Europa' werkelijk het trauma van de deling tijdens de Koude Oorlog verwerkt? Wat zijn de verwachtingen van de nieuwe lidstaten en zijn deze uitgekomen? Deskundigen gaan over deze en andere vragen in debat.
Locatie: Spui 25, Amsterdam
Datum: 9 december
Lees verder >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger