30 jaar val van de Muur: Activiteiten in Nederland
Achtergrond - 22 oktober 2019 - Auteur: Redactie DuitslandwebOp 9 november is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ook in Nederland is voor deze historische gebeurtenis veel aandacht, met festivals, concerten, colleges en lezingen. Duitslandweb geeft een overzicht van de activiteiten.
Debatmiddag: De Staat van Duitsland
Het Duitsland Instituut Amsterdam viert het jubileum met ‘De Staat van Duitsland: 30 jaar na de Muur’, op 27 oktober in de Rode Hoed in Amsterdam. Duitse en Nederlandse wetenschappers, schrijvers en Zeitzeugen kijken terug op die historische gebeurtenis, maar gaan ook na hoe het anno 2019 is gesteld met de Duitse Innere Einheit en de Duitse rol in Europa. Met oa schrijver Geert Mak. NB: Dit evenement is uitverkocht.
Locatie: Rode Hoed, Amsterdam
Datum: 27 oktober
Meer informatie
Festival: 30 jaar val van de Berlijnse Muur
Van dinsdag 5 tot zondag 10 november vindt op initiatief van het muzikale gezelschap Ebony Ensemble in Zoetermeer een festival plaats ter ere van 30 jaar van van de Muur. Met onder meer de vertoning van de Duitse film ‘Ballon’ over de vlucht van twee families uit de DDR, lezingen en een afsluitend concert van Ebony Ensemble met klassieke muziek van onder andere Kurt Weill en Gustav Mahler in het stadstheater.
Locatie: verschillende plaatsen in Zoetermeer
Datum: 5 t/m 10 november
Meer informatie
Muziektheater: Die Mauer
30 jaar geleden viel de Muur én 20 jaar geleden werd Vladimir Poetin premier en president van Rusland. In het stuk 'Die Mauer' blikt het Rotterdamse gezelschap Ausdauer Muziektheater terug op de drie decennia na de val van de Muur vanuit een Russisch perspectief. Na de voorstelling is er een lezing en gesprek met journaliste Eva Cukier over de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen in Rusland.
Locatie: Goethe-Institut Rotterdam
Datum: 6 november
Meer informatie
Festival: 30 Jahre Mauerfall
Het DDR-museum in Nederland organiseert in het weekend van 9 en 10 november het tweedaagse festival ‘30 Jahre Mauerfall’ in Baarn. Bezoekers staat een afwisselend programma te wachten met onder andere interviews, colleges, boekpresentaties, muziek, film, en de verkoop van DDR-items. Sprekers zijn naast bekende journalisten en historici de laatste Nederlandse ambassadeur in de DDR Egbert Jacobs en de woordvoerder van de laatste DDR-regering Matthias Gehler.
Locatie: Jardin d’Hiverre in Baarn
Datum: 9 en 10 november
Meer informatie
Kunst: De ‘Berlijnse Muur’ in Utrecht
Op het Berlijnplein in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn is op 12 oktober een stuk van de Berlijnse Muur nagebouwd. Het project is een idee van kunstenaar Pet van de Luijtgaarden, die van de gelegenheid gebruik wil maken om ook Oost en West-Utrecht beter met elkaar te verbinden. Basisschoolleerlingen uit de wijk hebben de muur versierd. Op 9 november wordt hij symbolisch afgebroken, precies 30 jaar na de echte Berlijnse Muur.
Locatie: Berlijnplein, Leidsche Rijn
Datum: tot en met 9 november
Meer informatie bij Pet van de Luijtgaarden en in het AD
Conferentie: ‘Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur: De Koude Oorlog en haar repercussies vandaag’
De Universiteit Utrecht organiseert op zaterdag 9 november een conferentie waarin internationale wetenschappers terugblikken op de historische dag 30 jaar geleden en de gevolgen van de val van de Muur tot vandaag de dag. Ook zijn er discussies, workshops en kunnen deelnemers zelf met primair bronnenmateriaal aan de slag gaan. Inschrijving is gratis.
Locatie: Academiegebouw Universiteit Utrecht
Datum: 9 november
Meer informatie
Festival: Fall of the Wall
In debatcentrum De Balie in Amsterdam vindt op 9 november het festival ‘Fall of the Wall’ plaats. De zaal wordt gescheiden door een muur. Bezoekers kunnen zelf kiezen of ze het festival beleven vanuit een Oost- of West-Europees perspectief. Verschillende sprekers debatteren over recente Europese dictaturen. ‘s Avonds wordt de muur afgebroken tijdens de Tear down this Wall-party. Op zondagochtend is er een brunch waar onder meer over het succes van de Duitse rechts-populistische partij AfD wordt gesproken.
Locatie: Debatcentrum De Balie, Amsterdam
Datum: 9 en 10 november
Meer informatie
Films:
Op verschillende plekken in het land tonen bioscopen en filmhuizen Duitse films ter gelegenheid van de herdenking van de val van de Muur. Een selectie:
Cinecitta in Tilburg toont op woensdag 6 november de film ‘Das schweigende Klassenzimmer’. Meer informatie
Filmtheater Kino in Rotterdam organiseert van 2 november t/m 14 december Berliner Geschichten, een reeks Duitse films over Berlijn. Zo komen 'Goodbye, Lenin!', 'Berlin Alexanderplatz', 'Das Leben der Anderen' en de documentaire ‘B-Movie: Lust en Sound in West-Berlin 1979-1989’ voorbij. Meer informatie
Filmhuis Kampen speelt op 9 en 10 november de film ‘Ballon’. Meer informatie
Filmhuis Lumen laat op 11 november de film 'Das schweigende Klassenzimmer' zien. Meer informatie
Kino Klub Goethe vertoont 'Das Kaninchen bin ich' op 5 november in het Goethe-Institut Rotterdam en op 7 november in de Deutsche Bibliothek in Den Haag. De film 'Flucht nach Berlin' draait op 3 december in het Goethe-Institut Rotterdam en op 5 december in de Deutsche Bibliothek in Den Haag. Meer informatie
Lees meer over '30 jaar na de Muur':
De nieuwe Ossi
Het Brandenburgse dorp waar Merlijn Schoonenboom sinds kort woont, staat te boek als ‘de gemeente waar de 'Wende' het best is gelukt’.
15-1-1990: Bestorming Stasi-hoofdkantoor Berlijn
Dertig jaar geleden bestormden demonstranten het hoofdkwartier van de geheime dienst van de DDR.
Een dag met veel gezichten
Studente Duitslandstudies Lisa Takken vierde mee in Berlijn, op 9 november. Voor Duitslandweb schreef ze deze gastbijdrage.
Muurherdenking draait om moedige DDR-burgers
Onze redacteur Lynn Stroo was op 9 november 2019 bij de herdenking van de val van de Muur in Berlijn.
Reacties
Geen reacties aanwezig