Duitslandweb logo Duitslandweb

25 jaar val van de Muur: Activiteiten in Nederland
Overzicht van de festiviteiten en lezingen

Achtergrond - 8 september 2014

Op 9 november is het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Ook organisaties in Nederland besteden veel aandacht aan deze historische gebeurtenis, met festivals, concerten en lezingen. Duitslandweb geeft een overzicht van de activiteiten.

25 jaar val van de Muur: Activiteiten in Nederland
© Flickr/R. Thiémard

UvA lezingen ‘de (on)macht van Duitsland’
Een speciale collegereeks maakt 25 jaar na de val van de Muur de balans op van het verenigde Duitsland: de Europese en buitenlandse politiek, de herinneringscultuur, de ontwikkeling van het politieke bestel, de vormgeving van de hoofdstad Berlijn. Ook bieden de colleges een terugblik op de twintigste eeuw. De reeks wordt georganiseerd door de Illustere School van de UvA en het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Sprekers zijn prof. dr. Frits Boterman (emeritus UvA), dr. Christina Morina (DIA), dr. Moritz Föllmer (UvA), dr. Krijn Thijs (DIA), Dr. Hanco Jürgens (DIA), prof. dr. Nicole Colin (DIA/UvA), en prof. dr. Ton Nijhuis (DIA/UvA).
Locatie: Universiteitsbibliotheek UvA. Op 8 en 22 september: P.C. Hoofthuis, zaal 1.04
Data: 8, 15, 22 en 29 september, 6 en 27 oktober, 3 en 10 november
Lees meer >>

Symposium: ‘Die Wende; 25 jaar na de val van de Muur’
Het jaarlijkse symposium van de Historische Studievereniging Leiden staat helemaal in het teken van de val van de Muur en de Duitse eenwording. Sprekers zijn prof. dr. Anthonya Visser (Universiteit Leiden) over de Muur binnen de DDR, dr. Hanco Jürgens (DIA) over de impact van de val van de Muur op Nederland en dr. Jacco Pekelder (Universiteit Utrecht/Universität des Saarlandes) over de relatie tussen Duitsland en Nederland na de Wende. Na afloop is er ruimte voor debat tussen sprekers en publiek en een borrel.  Locatie: Doelensteeg 16, Leiden
Datum: 23 september
Lees meer >>

Viering: Dag van de Duitse Eenheid in Den Haag
Ter gelegenheid van de Dag van de Duitse eenheid vindt op 3 oktober een volksfeest plaats in Den Haag. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is dit jaar partner van de Duitse ambassade en nodigt daarom zijn Nederlandse buren uit om op die dag tussen 11:00 en 19:00 uur naar Plein in de Hofstad te komen. Naast de traditionele receptie in de residentie van de Duitse ambassadeur is er dit jaar onder het motto 'Groeten uit Noordrijn-Westfalen' een breed Bürgerfest.
Lees meer >>

Debat: ‘De wereld van Christa Wolf’ 
De Tolhuistuin in Amsterdam staat op 29 oktober in het thema van het leven en werk van een van de beroemdste schrijvers van de DDR, Christa Wolf (1929-2011). Historicus Jacco Pekelder verschaft een historische context, terwijl schrijfster Nelleke Noordervliet het literaire belang van het werk van Wolf uiteenzet. Germanist Jerker Spits interviewt Jana Simon, de kleindochter van Wolf. Zij bracht vorig jaar een boek (‘Sei dennoch unverzagt’) uit, waarin ze gesprekken tussen haarzelf en haar grootouders optekende. Georganiseerd door het Goethe-Institut en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam. 
Locatie: Tolhuistuin, Amsterdam
Datum: 29 oktober
Lees meer >>

Themaweek: 25 years after the fall of the Wall
Het Groningse Centre for European Security organiseert samen met het vfonds (voor vrede, vrijheid en veteranenzorg) een vierdaags evenement waarin de val van de Muur als referentiepunt geldt voor het hedendaagse begrip van vrede, democratie en veiligheid. Het programma bestaat onder andere uit een masterclass door Koude Oorlogsveteranen, paneldiscussies, filmavonden en een fototentoonstelling.
Locatie: verschillend, Groningen
Data: 3 tot 6 november
Lees meer>>

Concert: THE WALL in Venlo
Op 21 juli 1990, acht maanden na de opening van de Muur, vond in het voormalige niemandsland tussen de Brandenburger Tor en Potsdamer Platz in Berlijn een inmiddels legendarisch concert plaats. Voor het eerst in acht jaar werd toen het meesterwerk ‘The Wall’ van Pink Floyd live ten gehore gebracht. Aan deze gebeurtenis wordt in Venlo een eerbetoon gebracht, met een integrale opvoering van het album ‘The Wall’ door coverband The Pink Floyd Sound en vele andere gastmuzikanten. 
Locatie: podium Grenswerk, Venlo.
Datum: 8 en 9 november. 
Lees meer >> 

FestiWALL
FestiWALL in De Melkweg in Amsterdam is op 9 november het culturele evenement over de Duitse deling en de vereniging, de betekenis van vrijheid en de erfenis van de DDR. Sprekers zijn onder meer historicus Willem Melching, oud-correspondenten Michele de Waard en Hans Verbeek, en Egbert Jacobs, de laatste Nederlandse ambassadeur in de DDR. De documentaire ‘Verboden vlucht’ wordt vertoond, over een gezin dat in een zelfgebouwd vliegtuig naar het westen probeert te ontsnappen. Ook zijn er stukken van de originele Berlijnse Muur te zien, ingescheept door de historische zeilboten van de Muurbrekers. Georganiseerd door het Duitsland Instituut Amsterdam, het Goethe-Institut en het Genootschap Nederland-Duitsland. 
Locatie: De Melkweg, Amsterdam.
Datum: 9 november 2014 
Lees meer >>

Tentoonstelling: ‘Bekentenissen van de Imperfecte. 1848 – 1989 – vandaag’
1848 en 1989: twee sleuteljaren voor democratische revoluties in Duitsland. Het Van Abbemuseum in Eindhoven heeft vanaf 22 november een tentoonstelling rondom de erfenis van die gebeurtenissen; een zoektocht naar een perfecte wereld, zonder muren of barricades. Uitgangspunt is dat de kunstwerken in de context van belangrijke episodes uit het verleden nog bepalend zijn voor de perceptie van het heden. 
Locatie: Van Abbemuseum, Eindhoven.
Datum: 22 november 2014 – 22 februari 2015
Lees meer >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger