35 jaar val van de Muur in Nederland en Duitsland
Achtergrond - 5 november 2024 - Auteur: Redactie DuitslandwebKomende zaterdag 9 november is het 35 jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. In Berlijn wordt daar uitgebreid bij stilgestaan met allerlei festiviteiten en exposities. Ook in Nederland wordt met lezingen, podcasts en films aandacht besteed aan de vreedzame revolutie van 1989.
Thema-avond: Invloed van beelden op de val van de Muur
Tijdens de thema-avond ‘Träume und Täuschungen’ op donderdag 7 november in Amsterdam staat de kracht van het beeld centraal. Het Goethe-Institut en het Duitsland Instituut hebben samen fotograaf Ben de Biel uitgenodigd. Hij vertelt over de foto’s die hij eind jaren 80 en begin jaren 90 van Berlijn maakte. Ben de Biel en historicus Paul Betts bespreken de invloed die beelden hebben gehad op het ontstaan van de vreedzame revolutie in Duitsland. Met DJ Mira.
Datum: 7 november
Meer informatie
Lezing: 35 jaar val van de Muur
Hanco Jürgens, wetenschappelijk medewerker bij het Duitsland Instituut geeft op woensdag 13 november een lezing op de Haagse Hogeschool over de dynamiek van de avond dat de Berlijnse Muur viel. De lezing is georganiseerd door het Genootschap Nederland-Duitsland.
Datum: 13 november
Meer informatie
Andere lezingen
Literair gids op het eiland Hiddensee Ute Fritsch houdt op 9 november in het Literaturhaus Den Haag een lezing over haar persoonlijke herinneringen aan het gedeelde Duitsland in de jaren 80. Ze vermengt die met fragmenten uit de roman ‘Kruso’ van Lutz Seiler.
Datum: 9 november
Meer informatie
De Duitse geschiedenis van 1914 tot de val van de Muur staat centraal tijdens een lezing van docent Eric Klarenbeek bij de Volksuniversiteit Den Haag.
Datum: 29 november
Meer informatie
Themamiddag: Rückblicke auf die DDR
De Vereniging van Germanisten aan Nederlandse Universiteiten organiseert in Utrecht een themamiddag ‘Terugkijken naar de DDR’, onder meer met lezingen over schrijver Helga Schütz en dichter Kito Lorenc.
Datum: 22 november
Meer informatie
Filmreeksen
Het Literaturhaus in Den Haag vertoont de film ‘In einem Land das es nicht mehr gibt’. De film speelt zich af in het Oost-Berlijn van 1989 en gaat over de 18-jarige Susi. Susi werkt in een fabriek maar als zij in contact komt met de modewereld van de DDR biedt dit een kans om haar leven in de fabriek achter zich te laten.
Datum: 7 november
Meer informatie
Het Dommelhuis in Son en Breugel besteedt aandacht aan de val van de Muur met een filmreeks. Dinsdag 11 november is de film ‘Das Leben der Anderen’ te zien. Vervolgens wordt op 27 november ‘Liebe Mauer’ vertoond.
Datum: 30 oktober (al geweest), 11 november en 27 november.
Meer informatie
Podcasts
De Duits-Nederlandse journaliste Ulrike Nagel heeft voor Omroep Max een podcast gemaakt ter gelegenheid van 35 jaar Mauerfall. In deze podcast onderzoekt ze de contacten die er tussen Nederland en de DDR bestonden. Nagel is zelf opgegroeid in Oost-Duitsland en onderzoekt in deze podcast van zes afleveringen ook welke invloed de DDR op haar zelf heeft gehad.
Datum: vanaf 4 november
Meer informatie
Het Duitsland Instituut Amsterdam brengt deze maand de podcastreeks Blik op de Muur uit. In deze podcast worden DDR-burgers die nu in Nederland wonen geïnterviewd. Zij vertellen over hun leven in de DDR en hoe dat na de val van de Muur veranderde. De podcast sluit aan bij het gelijknamige gastlessen-project Blik op de Muur voor het onderwijs.
Datum: vanaf 9 november
Meer informatie
In de dagelijkse podcast NRC Vandaag van 7 november vertelt redacteur Alrun Bernhard over haar ouders, die na de val van de Muur naar Nederland verhuisden. Met haar vader reist ze terug naar Saksen. Luister NRC Vandaag (7 november)
VR-project: Pionieren in de DDR
Scholieren kunnen binnenkort met een VR-bril zelf ervaren hoe het leven in de DDR was. Leerlingen komen in een virtueel zomerkamp terecht van de DDR-jeugdbeweging Pioniere. In de Virtual Reality-omgeving vertellen ooggetuigen hoe zij het leven in de DDR ervoeren.
Datum: presentatie 4 november (geweest)
Meer informatie
Zie ook op Duitslandweb: DDR-zomerkamp tot leven gewekt voor scholieren
Radio-uitzending
De Publieke Tribune van omroep Human op Radio 1 staat zaterdag in het teken van Duitsland, 35 jaar na de val van de Muur. Met Anja Fricke, Ulrike Nagel en Hanco Jürgens. Presentatie: Coen Verbraak.
Activiteiten in Berlijn:
Tentoonstelling: Open Air Installation
Berlijn viert de val van de Muur door een lint van borden en posters tentoon te stellen waar vroeger de Muur stond. Op 8 en 9 november is dit te zien. Het gaat om oude borden en posters die 35 jaar geleden tijdens demonstraties werden gebruikt en om nieuwe borden die dit jaar zijn gemaakt. Op deze nieuwe borden hebben mensen geschreven wat voor hen vrijheid betekent. Langs de route is op de avond van 9 november van alles te doen. Er zijn lezingen, muziek en oude foto’s en filmbeelden uit die tijd te zien.
Datum: 8 en 9 november
Meer informatie
Festival: ‘Revolution und dann’
Op 10 november gaan de festiviteiten verder met het festival Revolution! - und dann. Er is film, theater en er zijn rondleidingen. Bezoekers worden uitgenodigd om in gesprek te gaan over de inzet van democratie en mensenrechten, de vreedzame revolutie en de verwerking van het onrecht uit de DDR-tijd. De Russische protestband Pussy Riot geeft 's avonds een concert.
Datum: 10 november
Meer informatie
Filmfestival: Filmtheater Colosseum Berlijn
Het filmtheater Colosseum in Berlijn houdt ter ere van 35 jaar Mauerfall een filmfestival. Op 9 en 10 november zijn er verschillende korte films en documentaires te zien. De films en documentaires gaan onder andere over het dagelijkse leven in West-Berlijn en Oost-Berlijn maar ook over de periode na de val van de Muur. Op 10 november is er in de middag een programma voor kinderen en jongeren.
Datum: 9 en 10 november
Meer informatie
Tentoonstelling: ‘Lasst uns Rein’
Bij Checkpoint Charlie is tot en met 6 januari een pop-up tentoonstelling. Bij deze tentoonstelling zijn beelden te zien van de val van de Muur bij Checkpoint Charlie. Mathias Brauner heeft deze beelden destijds gemaakt, vanuit West-Berlijn.
Datum: tot en met 6 januari
Meer informatie
Mist u een activiteit? Reageer hieronder of mail naar redactie@duitslandweb.nl
Lees meer over 'Val van de Muur':
Berlijn viert 'Mauerfall' in onzekere tijden
Tijdens de 35ste viering van de val van de Muur in Berlijn werd duidelijk: vrede en vrijheid staan onder druk.
Terug naar het voorportaal van het Westen
In Berlijn-Marienfelde werden vluchtelingen uit de DDR opgevangen. Ingrid Bosman tekende de verhalen van twee 'Zeitzeugen' op.
30 jaar Stasi-archiefsnippers plakken
De Oost-Duitse geheime dienst liet een enorm archief na, dat deels is vernietigd. Nog steeds worden verscheurde dossiers met de hand hersteld.
Duitsers sceptisch over Duitse eenwording
Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.
Reacties
Geen reacties aanwezig