Duitslandweb logo Duitslandweb

Chronologie september 1989
De aanloop naar de val van de Muur

Achtergrond - 10 mei 2014

De Montagsdemonstrationen, die in september in Leipzig begonnen, kregen al snel veel aanhang. Ze vormden de opmaat naar de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. De belangrijkste gebeurtenissen van september 1989:

Chronologie september 1989
© dpa/picture-alliance

Maandag 4 september - In Leipzig vindt de eerste Montagsdemonstration plaats, na het traditionele vredesgebed in de Nikolaikirche. De vredesbeweging is een van de plaatsen waar oppositie tegen het DDR-regime samenkomt. De demonstranten gaan vanaf nu elke maandag de straat op en eisen onder meer vrijheid om te reizen.

Donderdag 7 september - Op het Alexanderplatz in Oost-Berlijn wordt tegen verkiezingsfraude bij de gemeenteraadsverkiezingen geprotesteerd. DDR-veiligheidsdiensten arresteren ongeveer 80 mensen.

Zondag 10 en maandag 11 september - Hongarije laat DDR-burgers in hun land naar Oostenrijk reizen, zonder dit aan het DDR-regime te melden. In de daaropvolgende weken reizen rond de 30.000 Oost-Duitsers via deze grensopening naar het Westen. De DDR protesteert tegen de grensopening en noemt het ‘georganiseerde mensenhandel’. Filmbeelden opening grens Hongarije >>

Dinsdag 12 september - Oprichting van de burgerbeweging Demokratie Jetzt. Die pleit voor een vreedzame en democratische transformatie van de DDR, waarbij zij zich uitdrukkelijk niet als partij maar als informele groepering profileert.

Dinsdag 19 september - Voor het eerst vraagt een DDR-oppositiegroep, de protestbeweging Neues Forum, toestemming om een officiële politieke partij te vormen. Neues Forum wil onder meer en dialoog over democratische hervormingen in de DDR. De DDR-regering wijst de aanvraag af en noemt Neues Forum subversief. Neues Forum over haar doelen >>

Maandag 25 september - Rond de 5.000 mensen protesteren tijdens de Montagsdemonstration in Leipzig tegen het verbod op Neues Forum.

Maandag 25 en dinsdag 26 september - De West-Duitse ambassades in Warschau en Praag worden overspoeld door DDR-burgers die via de ambassades naar het Westen willen vluchten. De vluchtelingen komen al sinds augustus maar het worden er nu zo snel meer dat het leidt tot onhoudbare situaties. De ambassades zijn niet op de duizenden mensen berekend. Filmbeelden ambassade Praag >>

Zaterdag 30 september - De West-Duitse minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher kondigt op het balkon van de ambassade in Praag aan dat alle DDR-vluchtelingen in de ambassades in Warschau en Praag naar de BRD mogen reizen. Deze toezegging is het resultaat van onderhandelingen tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Sovjet-Unie, de DDR, Tsjecho-Slowakije, Polen en de Bondsrepubliek, tijdens een VN-bijeenkomst in New York.

Lees verder bij Chronologie oktober 1989 >> 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

'Duitsland heeft thema dwangarbeid lang verwaarloosd'

Miljoenen mensen werkten tijdens de oorlog onvrijwillig voor nazi-Duitsland. De verwerking daarvan duurt nog altijd voort.


Lees meer

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

Coup en inflatie: ook 1923 was een Duits crisisjaar

In Duitsland is veel belangstelling voor 'Krisenjahr' 1923, waarin de Weimarrepubliek flink op de proef werd gesteld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger