Duitslandweb logo Duitslandweb

Het belang van de democratie
Generatie '89

Achtergrond - 3 augustus 2009

(16 juli 2009) Langs de restanten van de Berlijnse Muur zijn de gevolgen van veertig jaar Duitse deling goed te zien. Woensdag fietsten zes Nederlandse en zes Duitse studenten, vergezeld door de Berlijnse burgemeester Klaus Wowereit en staatssecretaris van Europese Zaken Frans Timmermans, de route waar ooit de Muur stond. Hun ervaringen zijn te lezen op hun weblog voor Duitslandweb.

Redactie Duitslandweb

Je hebt geleerd wat vrijheid betekent en vergeet dat nooit meer'. Tekst op een restant van de Berlijnse Muur“Ik wist niet dat de Duitse deling zo’n impact had”, schrijft de Leidse student Geschiedenis Joost Westerweel op het weblog Generatie '89. Samen met de andere studenten die rond het jaar 1989 zijn geboren, ontmoette hij Jürgen Liftin, wiens broer omkwam bij een vluchtpoging langs de Muur. Tot op de dag van vandaag onderhoudt Liftin een oude wachttoren aan de Kieler Strasse in Berlijn. Als waarschuwing voor jonge generaties die de Koude Oorlog nooit hebben meegemaakt.

Later op de dag spraken de studenten met Frans Timmermans en de Slowaakse politica Iveta Radicova over het einde van het IJzeren Gordijn. “Ik zie landen als Polen en Slowakije als normale Europese staten”, schrijft Westerweel. “Het idee van een Europese Unie en democratie is voor mij normaal.”

Maar door de Koude Oorlog is dit niet altijd het geval geweest. Het verhaal van Jürgen Liftin toont aan dat democratie niet vanzelfsprekend is. Timmermans beschouwt de socialistische staten achter het IJzeren Gordijn als gevangenissen waar op onacceptabele wijze met het volk werd omgegaan.

Radicova vreest dat de inwoners van de voormalige Oostblokstaten door de financiële crisis teleurgesteld raken in de democratie en de Europese Unie, zo schrijven Westerweel en de Duitse student Christian Hannemann. “Natuurlijk is er nog veel werk te doen”, tekenen zij op. “Ook de Midden- en Oost-Europese maatschappijen moeten diep doordrongen raken van democratische waarden.”

De Berlijnse Muur is voor Westerweel een tastbare waarschuwing uit het verleden voor wat er kan gebeuren als deze waarden niet in praktijk worden gebracht. "Maar het laat ook zien dat we slechte tijden kunnen overwinnen."

Weblog Generatie '89

Afbeelding:

generatie89.wordpress.com/

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger