Duitslandweb logo Duitslandweb

Sterke toename aantal haatberichten tegen Duitse politici

Kort nieuws - 7 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Bundeskriminalamt, de Duitse federale recherchedienst, meldt dat het aantal strafbare uitingen aan het adres van politici en ambtenaren zich over de afgelopen vier jaar heeft verdrievoudigd. Het BKA stelt dat deze ontwikkeling op den duur een gevaar kan vormen voor de democratie.

In 2021 werden er 4458 gevallen van bedreigingen, beledigingen en oproepen tot moord richting politici geregistreerd. In 2017 waren dit 1527 gevallen. Het BKA schrijft de explosieve toename onder andere toe aan radicalisering die is ontstaan door de coronapandemie. Vooral de berichtendienst Telegram is een bron van haatzaaiende berichten. 

De minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser uitte zich bezorgd: ‘’De sterke stijging van deze gevallen laten een verruwing en een minachting voor de staat en de democratie zien die mij grote zorgen baart en consequent handelen vereist.’’ Lees meer bij Handelsblatt.de

Naar aanleiding van de moord op de twee politieagenten in de stad Kusel verschenen er op sociale media honderden berichten waarin opgeroepen werd tot geweld tegen agenten. De politie van de deelstaat Rijnland-Palts heeft daarom het onderzoeksteam ‘Hate Speech’ in het leven geroepen om de verspreiders van deze berichten op te sporen. Het team meldde maandag reeds 15 verantwoordelijken te hebben geïdentificeerd. Lees meer bij SWR.de en Tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger