Duitslandweb logo Duitslandweb

Meer misdrijven in Duitsland in 2023

Kort nieuws - 9 april 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Volgens de criminaliteitsstatistieken van de Duitse politie is het aantal misdrijven in 2023 opvallend toegenomen. Het gaat om 5,5 procent meer misdrijven dan in 2022.

Een duidelijke stijging lieten de cijfers over criminaliteit door jongeren en door immigranten zien. De nationale recherche BKA wijst drie mogelijke oorzaken aan voor de toename van criminaliteit. Het was het eerste jaar zonder coronamaatregelen, waardoor er weer meer mobiliteit en gelegenheid was voor het plegen van delicten en een mogelijk inhaaleffect bij jongeren, die daarnaast meer psychische problemen hebben sinds corona. Als tweede oorzaak noemt het BKA de hoge inflatie en als derde de toegenomen immigratie.

De minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser (SPD), wil geweldsmisdrijven snel en streng vervolgen. Om misdrijven te voorkomen is het ook belangrijk om de sociale oorzaken aan te pakken, zoals het gebrek aan perspectief en kinderarmoede. Een goed sociaal- en onderwijsbeleid is de effectiefste preventie, stelde de minister. Bij de toegenomen criminaliteit door immigranten speelt volgens de BKA een rol dat hun aandeel in de bevolking is toegenomen, dat de omstandigheden in de opvang niet goed zijn, dat ze geweldservaringen hebben en het economisch zwaar hebben. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger