Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits-Russisch Museum schrapt ‘Duits-Russisch’ uit naam

Kort nieuws - 25 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duits-Russisch Museum in Karlshorst, een stadsdeel van Berlijn, gaat verder onder de naam ‘’Museum’’. Dit naar aanleiding van de Russische invasie van Oekraïne. Het museumpersoneel is naar eigen zeggen geshockeerd door de aanval.

Normaalgesproken zijn voor het gebouw van het museum vier vlaggen te zien: de Duitse, de Belarussische, de Russische en de Oekraïense. Sinds donderdag wappert alleen de Oekraïense vlag nog. Op een foto is te zien hoe de woorden ‘’Deutsch-Russisches’’ zijn doorgestreept. Volgens museumdirecteur Jörg Morré is dit gedaan om een statement te maken. De museumdirecteur zegt dat zijn team geshockeerd is door de gebeurtenissen. In een persbericht heeft het museum aangegeven de situatie als zeer belastend te ervaren. Niet alleen omdat het multinationale team van medewerkers vrienden en familie in het getroffen gebied heeft, maar ook omdat het museum zich naar eigen zeggen altijd voor vrede en de onschendbaarheid van grenzen heeft ingezet. 

Het museum is ingericht in het gebouw van de voormalige Heerespionierschule van de Wehrmacht. Het is een historische plek, want dit is waar veldmaarschalk Wilhelm Keitel op 8 mei 1945 de capitulatie van Nazi-Duitsland tekende. In 1967 werd in het gebouw het Kapitulationsmuseum ingericht. Vanaf de Duitse eenwording stond het museum bekend als het Duits-Russisch Museum, en werd er nauw samengewerkt met musea in Moskou, Minsk en Kiev. Het museum heeft aangegeven ondanks de huidige situatie niet de contacten met de collega’s in de steden van de voormalige Sovjet-Unie te willen verbreken. Lees hier het persbericht en lees meer bij Neues Deutschland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer

Een ideologisch seksschandaal

Een ideologisch seksschandaal

Het schandaal rond de band Rammstein laat zien hoe gepolariseerd het publieke debat is in Duitsland, vindt columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger